Най-посещавани събития

Обичай ''Бял кукер'' в гр.Малко Търново
ежегодно събитие

гр.Малко Търново,община Малко Търново,Област Бургас

Вашата оценка
4.7 от 6 гласа
26.02.2023 г. -
26.02.2023 г.


 
Традиционният за Странджа бял кукер е носител на символиката на древногръцкия бог Дионис. Той е особен с това, че е само един. Белият кукер не носи на лицето си маска и е облечен в седем на брой овчи кожи.
Фолклорни фестивали и събори
Понякога се среща и вариант с кози кожи. Изследователите на образа смятат, че той е носител на символиката на бог Дионис.
Фолклорни фестивали и събори
„Този обичай се свързва директно с дионисовите мистерии, които са били карнавални, характерни с това че има травестия, преобличане. В обреда участват само мъже, характерно за всеки кукерски празник.
Фолклорни фестивали и събори
По традиция белият кукер се прави в понеделника след Сирни заговезни, но за да бъде празникът посетен от повече хора, от Малко Търново са преместили датата. Странджаският "бял кукер" е най-древната форма на честване на този празник в България.

Кукеровден в Странджа се празнува на Сирни заговезни и има карнавален характер.

Само и единствено в Странжа той се проявява в най-старинната си форма "бял кукер" т. е. кукер без маска, с открито лице.

Най-важният атрибут на Кукера е фалосът – дървен и боядисан в червено, символ на оплодителната сила. Кукеровата свита носи дървено рало, с което извърщват ритуално заораване на първата брaзда край селото.

След това кукерът докосва с дървения фалос изораната брaзда и така опложда Богинята майка – Земята. Следват образите на Бабата, Булката, Младоженеца, Попа, Мечката, Цигуларя и Царицата.

Всеки персонаж в свитата на белия кукер има определено значение. Персонажите с най-важна роля и най-архаични, освен кукера, са царят и бабата.

Царят изиграва ролята на земния наместник на Бог, а бабата играе ролята на Великата богиня майка.
Фолклорни фестивали и събори
Поради тази причина кукерът и бабата изиграват сцена на съвкупление. През целия ден те се търкалят по земята и изиграват точно тази сцена. „В този си вид обичаят е характерен само за Странджа. Гръцките преселници са го пренесли в днешна Северна Гърция, подобно на нестинарството”.

Неотменен атрибут е „пометаш”-а – дълъг прът с парцал на края. Този парцал е нацапан със сажди и с него се бележат къщите, през които минава кукерът и неговата дружина.

Празникът започва от сутринта, обхождат се къщите и вечерта на площада се продължава с ритуалното заораване.
Фолклорни фестивали и събори
Обряд с богат смисъл и символика - осигуряване на плодородие и изобилие. Кукерът е облечен с бели ярешки или овчи овчи. Лицето му е начернено със сажди от изгорена ръженка запазена от последната жътва.

Заедно с него върви и дружината му: кукерска мома, кукерска баба, доктор, стражари, които пазят момата, бръснар, поп и др.

Всички персонажи от кукерската дружина имат пародиен характер.Обикалят целия град, а вечерта е кукерското шествие – “заораването” с дървено рало.
Фолклорни фестивали и събори
Oбряд Паликош
Мъжете издигат на високо запален кош, пълен със слама. Около него се вихри голямо хоро. Когато кошът падне, всички се стремят да го прескочат за здраве.

Празниците Кукеровден и Паликош са още живи в Малко Търново и някои села в общината.

Читалище "Просвета 1914"
Адрес: гр. Малко Търново, ул. "България" № 18
Телефон: 05952-31-05 / 0879-059-816
Email: ic.malko.tarnovo@chitalishte.bg; chitalishte.mt@abv.bg


За повече информация :
Община Малко ТърновоАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания