Най-посещавани събития

Посрещане на ''Божествената Слънчева'' Нова година от Бялото братство
ежегодно събитие

Седемте рилски езера, община Сапарева баня, област Кюстендил

Вашата оценка
4.7 от 12 гласа
18.08.2021 г. -
19.08.2021 г.


 
Хиляди последователи на Бялото братство от страната и чужбина се събрат в Рила планина, за да посрещнат “Божествена Слънчева” Нова година.
Фолклорни фестивали и събори
По традиция всяка година на 19 август,
когато се чества Преображение Господне по стар стил, последовтелите на учителя Петър Дънов организират събор край платото на езерото “Бъбрека” в Рила планина.
Фолклорни фестивали и събори
Рано сутрин, облечени в бяло, дъновистите посрещнат Божествената Нова година с магическия танц паневритмия. Над 1000 души посрещнат Слънчевата Нова година на петото от Седемте Рилските езера всяка година.
Фолклорни фестивали и събори
Участниците се увеличават всяка година – те правят 5 кръга и често се налага символичната ограда за отделянето на мястото за ритуала да бъде разширявана .
Фолклорни фестивали и събори
Десетки млади семейства идват до езерото Бъбрека с бебета на по няколко месеца , има и такива деца, които за 2-годишния си живот за втори път посрещаха празника в Рила с мама и татко. Край езерото на почти 2300 метра надморска височина за празника се качват и хора над 80 г.

Танцът ''Паневритмия'' включва 28 последователни упражнения и се изпълнява под звуците на космическа музика, писана от учителя Петър Дънов.

Последователите на Бялото братство образуват пет концентрични кръга и обикалят в посока, обратна на часовниковата стрелка.

С изпълнението на магическия танц сред красивата природа на Рила, дъновистите вярват, че се постига хармония с Бог и Вселената .

Край кръговете от хора с бели дрехи се оформя и своеобразен шести кръг – от зрители на красивия ритуал. И сред участниците, и в публиката има и много чужденци.

Най-често се чува английска, френска и немска реч, но има и доста руснаци.

След ритуала всички се поздравяват с думите “Светъл ден”, заредени с по-силна вяра в доброто.

Традицията на бялото братство за посрещане на Слънчевата нова година в Рила се спазва повече от 90 години.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Бялото Братсво
Бялото Братсво - Петър ДъновАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания