Най-посещавани събития

Национален възпоменателен събор ''Петрова нива''
ежегодно събитие

с.Стоилово,община Малко Търново,Област Бургас

Вашата оценка
4.3 от 21 гласа
17.08.2022 г. -
18.08.2022 г.


 
Община Малко Търново е организатор на традиционния събор в местността Петрова нива край Малко Търново - по повод избухването на Преображенското въстание в Одринска Тракия. (Третата седмица на м.Август - петък и сьбота) Тук, през 1903 г., е обявено въстание за присъединяване на Странджа, Одринска и Беломорска Тракия към България.
Фолклорни фестивали и събори
В землището на с. Стоилово, е провъзгласена Странджанската република. Всяка година, през м. август, „ Странджа пее“ с участието на родолюбци от цялата страна. .
Фолклорни фестивали и събори
Въстанието в Странджа избухва на 6 август - ден Преображение Господне. Илинденско - Преображенското въстание е единствено по рода си, а Петрова нива е мястото, където се е провело събранието, на което е решено кога да се вдигне въстанието.
Фолклорни фестивали и събори
На този ден цяла Странджа почита паметта на хората, които са дали живота си, за да се обединят.

В Странджа хората са много горди от това. Именно за това всяка година се събираме на това паметно място, за да може да почетем паметта на тези хора. Всяка година това се усеща.

Отивайки на Петрова нива, човек се чувства по друг начин - много по-истински и много по-българин".

Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40-хилядната редовна турска армия и башибозук.
Фолклорни фестивали и събори
Изгорени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени.

През 1958 г. по инициатива на Тракийските дружества в България на поляната, където е проведен конгреса е построен паметник в памет на загиналите герои.
Фолклорни фестивали и събори
Зад паметника е вградена костница, където са преместени костите на войводата Георги Кондолов, който умира в едно от първите сражения.

На Петрова нива има музейна експозиция с експонати (снимки, оръжия, документи) от освободителните борби на българите от Тракия и Македония.
Фолклорни фестивали и събори
През 2003 година в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църква, наречена Света Петка.

За контакти :
Tелефон: 05952/30 21; 05952/ 30 70
e-mail: info@malkotarnovo.orgАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания