Най-посещавани събития

Храмов празник на Дряновският манастир ''Св. Архангел Михаил''
ежегодно събитие

гр.Дряново, община Дряново, Област Габрово

Вашата оценка
4.7 от 17 гласа
08.11.2023 г. -
08.11.2023 г.


 
Съвременният манастир е една от десетте най-почитани светини на Българската православна църква, национален исторически паметник и предпочитан туристически обект.
Фолклорни фестивали и събори
Намира се в Северна България на 5 километра югозападно от град Дряново и на 15 километра от град Габрово. До него води асфалтов път и има спирка на железопътанта линия Русе-Момчилград.
Фолклорни фестивали и събори
Средновековната обител “Св. Арахангел Михаил” е основана по времето на цар Калоян, след пренасяне на мощите на ''Св. Михаил Войн'' от Потука в Търновград (1197 – 1207 г.).

Процесията нощува край р. Дряновска под Града и по християнските канони на свещеното място се издига манастир. През вековете Дряновският манастир е средище на българската просвета и култура.

На днешното място е възстановен през 1845 г. Както другите манастири, той е бил пазител на българския дух през време на петвековното турско робство.

В него са намирали убежище Васил Иванов Кунчев-Левски, отец Матей Преображенски-Миткалото и други революционери. В манастира бил създаден революционен комитет.

Манастирът играе основна роля в подготовката на Априлското въстание в Първи Търновски окръг, тук са струпани запаси от храни и оръжие.

На 29 април 1876 год. в Дряновския манастир влиза четата на поп Харитон – първият бунтовнически отряд в Търновски окръг и България.
Фолклорни фестивали и събори
Обградени от турците водят 9-дневна битка и повечето загиват за свободата на България. Разрушеният и опожарен манастир е възстановен частично и на 3 април 1877 год. главният му храм е тържествено осветен.
Фолклорни фестивали и събори
Игуменът Пахомий Стоянов
отслужва първата панихида за загиналите четници. Храмът е без стенописи, с пробит от турски куршум потир и дупки от турските шрапнели в зидовете, съзнателно оставени от строителите, за да не се забрави миналото и българското страдание.

Благодарните потомци вдигат паметник – костница през 1897 год. на загиналите въстаници.

Близо до манастира е туристическата хижа "Бачо Киро". Една пътека от хижата води до Дряновската пещера, която също носи името Бачо киро. Тя е електрифицирана и така посетителите могат да се възхитят на пещерните форми.

Прекрасни кътчета са Синия вир и Ждрелото(каньонът) на Дряновската река.

Телефони за връзка : 0887/546331; 0896/687406; 062/25670
Т Д ''Бачо Киро'' +359 676 23 32; +359 676 23 89
Хотел ''Дряновски манастир'' - 067-675-253; 0899-147-848

Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община ДряновоАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания