Най-посещавани събития

Тодоровден в гр.Априлци
ежегодно събитие

гр.Априлци,община Априлци,Област Ловеч

Вашата оценка
4.4 от 7 гласа
04.03.2023 г. -
04.03.2023 г.


 
Всяка година на Тодоровден в местността „Маринска” – кв. Видима, край град Априлци се провеждат традиционните конни надбягвания свързани с празника.
Фолклорни фестивали и събори
Традиционни организатори на празника са Община Априлци и Туристическо бюро Априлци. В състезанията участват ловните стопанства от Априлци, Лъгът и Искър.
Фолклорни фестивали и събори
Надбягванията се организират в две групи: местни коне и породисти коне. По традиция фирми спонсориращи празника осигуряват награди за участниците и победителите в отделните групи – агне и парична награда.

Раздават се и награди за най-млад и най-възрастен участник, специална награда за участие на жени, за най-стилно облечен и атрактивен жокей и за най-своенравен и необуздан кон.

Често програмата за празника се разнообразява с участието на много танцови и хорови ансамбли.

Според поверието на Конския Великден Свети Тодор облича девет кожуха, яхва коня си и отива при Бога да го моли да изпрати лято.

На този ден невестите варят жито, царевица, грах и бамя, които пръскат из градините, за да не прегризват къртиците посятото.

Мъжете препускат с конете из нивите, спазвайки поверието, че където стъпи конски крак, къртица не рие.

А преди изгрев слънце ергените водят конете на водопой, почистват гривите и разчесват опашките им, за да са буйни и хубави. Накичват ги и се подготвят за кушиите.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община АприлциАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания