Най-посещавани събития

Събор на Новоселските мъченици в гр.Априлци
ежегодно събитие

гр.Априлци,община Априлци,Област Ловеч

Вашата оценка
4.6 от 10 гласа
09.05.2021 г. -
09.05.2021 г.


 
На 9 май всяка година църквата ни, както и останалите православни църкви, ще отслужват свети литургии, в които ще се споменават загиналите в новоселския манастир “Света Троица” (днес Априлци).
Фолклорни фестивали и събори
Българската православна църква отбелязва днес ''Ден на новоселските мъченици.'' Занапред в църковния календар той ще бъде честван и като
Събор на новоселските мъченици.

Фолклорни фестивали и събори
Новоселски манастир „Света Троица“ е създаден през 1830 година, като първоначално се е ползвал като семеен манастир и е бил обитаван от около 40 монахини от региона.

През 1876 година манастирът застава в центъра на Новоселската република, която просъществува девет дни. В този период обителта е подложена на нападения от османска страна.

Свещеникът Георги Христов и няколко монахини го отбраняват, но биват убити, а манастирът — опожарен. Днес още личат дупките от куршумите по вратата.

Сред загиналите по време на клането на 9 май 1876 г. са свещениците Никола Барбулов и Георги Дългодрейски, монахините Сусана Сомлева, София Павкова, Елисавета Злийска, Ефросиния Мофтиева, Христина Калиста и Катерина, както и мирянката Сусана Чорбаджиева.

Те, заедно с жертвите от Баташкото клане, бяха канонизирани за свети мъченици на 3 април с решение на Светия синод.
Фолклорни фестивали и събори
Иконата им е изографисана от художника Мирослав Асенов.Тържествена света литургия ще бъде отслужена в тяхна чест днес в манастира “Света Троица” в Априлци. Литургии ще има и цялата страна.

Манастирът е възстановен след Освобождението с помощта на родолюбиви българи. В момента параклисът в Новоселския манастир е превърнат в музеен кът на освободителната борба. В него са изложени множество доказателства за родолюбивия дух на новоселци, включително портрет на Цвятко Златев — деен революционер от Ловешки окръг.
Фолклорни фестивали и събори
Мъченически загиналите през 1876 г. християни в новоселския девически манастир "Св. Троица", Априлци, са канонизирани за светии на 3 април 2011 г. от патриарх Максим , съгласно решение на Светия синод на 16 март 2011 г. През 2012 г. се отбелязва за първи път.
Фолклорни фестивали и събори
Девически манастир „Света Троица“ е обявен за паметник на културата.

Телефон за контакти: 06958 / 3249

За повече информация :
Община АприлциАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания