Най-посещавани събития

Възстановка на избухването на Новоселското въстание и събитията на Дебневския боаз
ежегодно събитие

гр.Априлци,община Априлци,Област Ловеч

Вашата оценка
5 от 8 гласа
24.05.2022 г. -
24.05.2022 г.


 
Главната стратегия на въстанието в страната е отбранителна - за защита на обявената република. Възстановката се извършва в кв.Центъра, кв.Зла река, местността " Черния паметник".
Фолклорни фестивали и събори
Води се спор Севлиево или Ново село са били център на въстанието в Прибалканието през 1876 година.
Фолклорни фестивали и събори
Няма кой да даде парола за започване на бойните действия. Най-търпелив е дядо Филю Радев от с. Кръвеник. Той разбира, че повече не трябва да се чака и по своя инициатива свиква в м. Бабан край Кръвеник повече от 250 въстаници.
Фолклорни фестивали и събори
Тук има представители от Ново село и Острец. Това "второ Оборище", състояло се на 1-ви май, взема решение незабавно да се обяви въстанието и да се заемат позициите, които предварително са набелязани. Приканват се и другите села да последват примера на Кръвеник.
Фолклорни фестивали и събори
Вестта за събирането в Бабан стига бързо до Ново село.

Най-запалените членове на местния комитет решават веднага да престъпят към действия - първо да заловят намиращите се в селото заптиета и йошутжии, дошли да събират данъка. Но турците успяват навреме да избягат през Дебневския боаз.

На 2-ри май въстанието е официално обявено. Денят е неделя.

Ръководството определя пунктовете, които трябва да се отбраняват. А те са три - трите боази - Дебневският, Граднишкият и Батошевският, през които турците могат да нахълтат в свободната територия. Натам се отправят въстаниците.

Гръднишкият боаз се отбранява от кръвеничани и остречани, а Дебневският боаз - от новоселци и зларечани. На Дебневския боаз се откарват и двата дървени топа.

Край селата Велчево, Скандалото вече са се струпали доста башибозушки тълпи, но към позициите напират само отделни групи, вероятно за разузнаване.

На 4-ти май заехтяват тъпани и зурли, проточват се виковете на ходжи и цялата огромна тълпа се хвърля към въстаническите позиции. Но въстаниците (500 души) хладнокръвно отбиват атаките. Турците са принудени да отстъпят, прибирайки с коли убитите.

На 5-ти май вечерта в Ново село пристига основната част от Габровската чета начело с войводата Цанко Дюстабанов. Цанко Дюстабанов е роден в Габрово през 1844г.

На 6-ти май са пробити позициите при с. Батошево, турците превземат и опожаряват селото и близкия Батошевски манастир. Една част от населението е избита, а друга част се пръсва из горите на Балкана. Същия ден се подновява срежението при Граднишкия боаз. Силите са неравни. Въпреки героизма на въстаниците турците успяват да разкъсат отбраната и да се насочат към с. Кръвеник. Съпротивата все още не е прекратена.

На 7-ми и 8-ми май турците прегрупират и попълват силите си, готвейки се за решителния удар срещу Кръвеник и Ново село.

На 9-ти май многобройни башибозуци и черкезка конница връхлита върху с.Кръвеник. И тук голяма част от населението е избито, а други бягат към планината. Селото е опожарено и пътят към Ново село е открит.

На 7-ми май в Дебневския боаз се води най-тежкото сражение. Многобройните башибозушки тълпи нападат позициите на въстаниците. Те дават доста жертви, но не отстъпват. Битката често се превръща в ръкопашна схватка. Отличават се и четниците от Габровската чета. Денят завършва, без турците да успеят да превземат позициите и да нахлуят в котловината.

На 9-ти май турците нападат Ново село, където започва кървавата драма. Турците не срещат сериозна съпротива, защото основните сили на въстаниците са на позициите в Зла река. И все пак пламват отделни огнища на съпротива.

Ковачът Колю Тодоров се оказва в дома си, когато врагът нахлува в селото. Искат да го заловят, но той не се предава. Дълго време се отбранява, поваляйки не един или двама неприятели. Турците все пак го залавят и в местност Тотина поляна под Зла река го насичат на късове.

Сега на мястото на гибелта на К. Тодоров се издига паметник.
Фолклорни фестивали и събори
Друг корав българин, свещенник Георги Христов, се е барикадирал в девическия манастир, откъдето стреля и задържа башибозушките орди. Съдбата му е като на ковача, но също дава възможност на мирното население да се изкопчи от примката и да се отправи към горите под Марагидик.

Страшната вест, че турците са влезли в Ново село, достига и позициите в Зла река. Въстаниците бързо го напускат, за да отидат да спасяват дом и челяд.

Цанко Дюстабанов вижда, че е безсмислено повече да се стои в боаза и повежда момчетата си по единствения все още свободен път - към Русалийския проход.

Загива и дошлият на помощ с Габровската чета войвода Цанко Дюстабанов. Голяма част от оцелялото население се изселва.
Фолклорни фестивали и събори
Селото е свободно 9 дни, след което местното население е избито и са изпепелени 772 сгради.

За повече информация :
Община АприлциАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания