Най-посещавани събития

Национален тракийски събор-поклонение ''Ден на тракийската памет'' в гр.Маджарово
ежегодно събитие

гр.Маджарово,община Маджарово,Област Хасково

Вашата оценка
4.5 от 11 гласа
Септември 2022

 
Последната събота на м.Септември или първата събота на м. Октомври. Национален тракийски събор-поклонение “Ден на тракийската памет” Местоположение: гр. Маджарово – 2 км асфалтов път североизточно от центъра на града в непосредствена близост до Природозащитен център “Източни Родопи”.

Тракийски мемориален комплекс
Параклис “Св. Петка Българска”

Фолклорни фестивали и събори
Междусъюзническата война (1913 г.) е причина за първата национална катастрофа на България с много тежки последици за българското население, останало по ирония на съдбата извън нейните предели.
Фолклорни фестивали и събори
Възползвайки се от конфликта между страните в Балканския съюз (България, Сърбия, Гърция и Черна гора) и последвалото включване в него на Румъния, Турция нарушава сключения след Балканската война Лондонски мирен договор като преминава граничната линия Мидия-Енос и отново завзема освободените български земи в Източна Тракия.

България се оказва във война с всичките си съседи, търпи поражение след поражение и е принудена да изтегли войските си от турската граница, оставяйки беззащитно българското население в окупираната зона.

Особено трагична е съдбата на българите в Източна Тракия след отказа на Турция да се оттегли, които са подложени на нечуван геноцид и физическо изтребление (Цариградският мирен договор, сключен малко по-късно през същата 1913 година, слага край на Балканската война и България трайно губи почти цяла Източна Тракия).

Закрилата на местното население се поема от шепа смелчаци, които събират чети и организират съпротивата в Беломорска Тракия. Двама от воеводите – Димитър Маджаров и Руси Славов, успяват да спасят от турските безчинства над 20 000 българи, превеждайки ги на българския бряг на река Арда.

Недалеч от село Ятаджик (дн. Маджарово) бежанската колона е нападната, из засада от башибозук и редовна турска войска, като са избити около 2 000 деца, жени, мъже и старци.
Фолклорни фестивали и събори
Потомците на оцелелите край Ятаджик бежанци от Беломорска Тракия днес са пръснати из цяла България, но родовата памет и споменът за онези страшни дни на 1913 г., предаван от поколение на поколение, ги събира на лобното място на дедите им всяка година.

Тракийският мемориален комплекс с пантеон-костница, параклис “Св. Петка Българска” и паметник-символ “Тракия без граници”, са обявени за исторически паметник на културата с местно значение. Изградени са в памет на избитите край село Ятаджик (дн. Маджарово) бежанци от най-големия погром над българите в Източна Тракия през 1913 г.
Фолклорни фестивали и събори
По инициатива на местните тракийски дружества през 1928 г. за първи път се организира поклонение на лобното място, превърнало се в традиция и до днес, и започва издирването на останки от загиналите, събрани в общ гроб.

По-късно през 1948 г. е построен пантеонът, където са преместени намерените кости. На откриването му е присъствал лично войводата Димитър Маджаров, който връща назад колелото на историята и разказва спомените си на очевидец и пряк участник в трагичните събития от 1913 г.

Впоследствие е изграден паметникът-символ “Тракия без граници”, а през 1995 г.– и параклисът “Св. Петка Българска”.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община МаджаровоАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания