Най-посещавани събития

Фолклорен фестивал на маскарадните и кукерски игри ''Попинци''
ежегодно събитие

с.Попинци,Община Панагюрище,Област Пазарджик

Вашата оценка
4.6 от 24 гласа
17.03.2020 г. -
17.03.2020 г.


 

сертификат

Фестивалът показва фолклорните традиции, свързани с пролетните български празници и маскарадните игри и съдейства за съхраняването и популяризирането им сред младите хора. (17.03. 2018 г.)
Фолклорни фестивали и събори
Всяко следващо издание на фестивала събира около 900 кукери, дервиши, старци, рогачи, джумали от различни общини и области на България, които гонят злите сили с дрънчене на звънци и хлопки и благославят за плодородие и берекет.
Фолклорни фестивали и събори
Те носят мечове и тояги, за да прогонят безплодната зима и да направят път на пролетта, а настъпващата стопанска година да е плодородна. Те подскачат, за да накарат житото да расте високо.
Фолклорни фестивали и събори
Накланят се към земята, за да натежи и да се люлее от изобилие зърното на житния клас. Търкалят се по земята, за да се зареди човек от силата й.

Чрез присъствието си в културния календар на община Панагюрище и кметство Попинци, в частност на Народно читалище “Искра-1872”, фестивалът създава условия за едно непрекъснато взаимодействие между традицията и съвременността в пазарджишкия регион като част от националния ни фолклор.

Доказателство за това, че и днес фолклорът е неизменна част от бита на българина е запазената традиция и приемствеността, показана от многобройните колективи, които на всеки три години се представят достойно на фестивала в с.Попинци и получават обществено признание.

Той се провежда от 1977 г, през интервал от три години и се утвърждава като единствен в Пазарджишка област.
Фолклорни фестивали и събори
ЦЕЛИ НА ФЕСТИВАЛА:
1. Съхраняване на традицията и популяризиране на маскарадните и кукерските игри в Пазарджишкия регион.
2. Създаване на условия за непрекъснато взаимодействие между традицията и съвремеността в тази област на националния ни фолклор.
3. Предоставяне на възможност на многобройните колективи да получат обществено признание и да докажат, че и днес фолклорът е неизменна съкровищница на морални ценности, съхранени от предците.
Фолклорни фестивали и събори
УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ:
1. Участието във фестивала е колективно.
2. Всеки колектив /група/ показва обичай или част от него пред жури в рамките на 15 минути.
3. Желателно е да се спазват диалектните особености на представените обичаи и ритуали, характерни за региона, от където се представя групата.
4. Маскарадните персонажи, представящи се в обичая да отговарят на характерните действия на фолклорния образец в обичая.
5. Кандидатите за участие попълват заявка /по образец/, с броя на участниците и кратка анотация на групата и обичая.
6. Списъкът на участниците трябва да съдържа трите им имена, да бъде заверен с подпис и печат на ръководителя и да се представи в деня на участието.
7. Организаторите на фестивала осигуряват пакетирана храна на групи до 40 човека. Транспортът и дневните на участниците над регламентирания брой се поемат от групите.
8. Всеки колектив /група/ се представя със собствена табела с името и населеното място, което представя.
Фолклорни фестивали и събори
ЖУРИ И КЛАСИРАНЕ:
9. Фолклорният фестивал на маскарадни и кукерски игри Попинци има състезателен характер.
10. Професионално жури, одобрено от Организационния комитет, ще предложи най-добре представили се фолклорни групи за обявения награден фонд. Решението на журито се обявява публично и е окончателно.
11. Наградите са парични и предметни.
Фолклорни фестивали и събори
Всички колективи, участващи във Фолклорен фестивал на маскарадни и кукерски игри ''Попинци'' получават Грамота за участие със знака на фестивала, а класираните състави получават и Диплом.
Фолклорни фестивали и събори
МЯСТО И РЕД НА ПРОВЕЖДАНЕ:
Площада пред читалище „Искра-1872” в село Попинци.
Редът за представяне на групите се определя от часа на пристигането и подреждането им за дефилиране.
Всеки ръководител на група се регистрира в Организационния щаб на фестивала в Кметството, като представя списък на участниците.
Фолклорни фестивали и събори
Заявките за участие трябва да бъдат изпратени на:
e-mail chitalishte.iskra@abv.bg или по пощата на адрес:
НЧ „Искра-1872”; с.Попинци, п.к. 4528; община Панагюрище

За повече информация:
03534/2328 -Читалище "Искра-1872" и 03534/2222 -Кметство с. Попинци.
Фолклорни фестивали и събори

сертификат

Сайтът www.sabori.bg е медиен партньор на събитието.Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания