Най-посещавани събития

VII Фестивал на традиционните хора ''На армане с тъпане'' в гр.Разлог
ежегодно събитие

гр.Разлог,Община Разлог,Област Благоевград

Вашата оценка
4.8 от 6 гласа
30.06.2021 г. -
30.06.2021 г.


 
На хармана с тъпана е автентичен ритуал по време на вършитба (втората половина на м. Юни), с който на площада в Разлог започва фестивалът на клубовете за народни танци.
Фолклорни фестивали и събори
Организаторите на танцовото събитие успяват да пресъздадат атмосферата на старинното мегданско веселие, което е събирало селищната общност на традиционните празници.
Фолклорни фестивали и събори
На хармана в миналото се е вършеело след жътва, а през останалото време той е бил мястото, на което са се събирали за голямото празнично хоро. Фестивалът на хората завърши с общи български фолклорни танци от различни региони на България.

Събитието събира над 400 участници от Разлог, Банско, Бургас, София, Казанлък, Стара Загора, Чирпан, Мало Конаре и други.

След представянето на отделните групи, всички участници съвместно ще изпълнят предварително определени хорa от различни райони на страната: Ширто, Малешевско, Сватбарско (размер 9/8), Елено моме, Селско шопско и Право тракийско.

Целта на Община Разлог е чрез това събитие да утвърди града като дестинация за фестивален туризъм.

Специфично за фестивала е, че изпълненията се съпровождат от жива музика – оркестри от народни инструменти.

"Чрез този вид танцуване ще се докоснем до атмосферата на миналото и духа на нашите творци. Ще създадем на участниците и публиката атмосфера на старинното мегданско веселие, което е събирало селищната общност и в леко, и в тежко време".
Фолклорни фестивали и събори
Фестивалът в Разлог няма конкурсен характер.

Събитието, организирано от Община Разлог и НЧ „15 септември 1903-1909г.” гр. Разлог, показва красотата и разнообразието на българските народни хора.

НЧ” 15.IX.1903-1906 г."
Телефон: 0747/80197; Email: chitalishte_razlog@abv; bgbiblioteka_razlog@abv.bg

Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община РазлогАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания