Най-посещавани събития

Почитане паметта на пророчицата Ванга в местността Рупите
ежегодно събитие

с.Рупите,Община Петрич,Област Благоевград

Вашата оценка
4.3 от 10 гласа
10.08.2021 г. -
11.08.2021 г.


 
Всяка година на този ден гробът ѝ е посещаван от стотици хора, благодарни на Ванга за това, че им е помогнала. Хора от цяла България идват да почетат паметта на пророчицата Ванга.
Фолклорни фестивали и събори
В землището на селото се намира известната местност Рупите, където в последните години от живота си живееше ясновидката Ванга.
Фолклорни фестивали и събори
Тук през 1994 година е построен храма "Св. Петка Българска",
в близост до къщичката, в която тя е живяла. Предсмъртното желание на Ванга е било тя да бъде погребана в двора на къщичката си, за да може хората да черпят сили от гроба ѝ, и въпреки да не е сред нас тя пак да може да помага.
Фолклорни фестивали и събори
Но от фондация "Ванга" решиха да не уважат това нейно желание и тя бе погребана до храма "Св. Петка Българска".
Фолклорни фестивали и събори
Вангелия Пандева Гущерова (известна като Ванга, Петричката врачка, Българска пророчица, Ванга гледачката, Баба Ванга или Леля Ванга) е българска ясновидка, на която приживе е приписвана способността да вижда съдбата на всеки човек, който я посещава.

Някои хора вярват, че тя е притежавала дарба да предсказва бъдещето, да посещава духом различни места и да говори с цветя.

Родена е в 1911 година в Струмица в семейството на Пандо Сурчев. Майка ѝ умира докато тя е невръстно дете, а баща ѝ е мобилизиран в българската армия през Първата световна война.

През този период живее под надзора на съседите си. В детството си Ванга била обикновено момиче и не проявявала никакви особености. Обичала да си играе на лечение и предписвала на приятелите си разни „лечебни“ треви. Бащата се жени повторно, а дъщерята помага в домакинската работа.

В 1923 година бащата на Ванга се мести да живее в родното си Ново село.

Там на 12-годишна възраст Ванга загубва зрението си в следствие на внезапна буря, при която е грабната от силен вятър и по-късно, след дълго търсене бива открита затрупана с камъни и пръст в една нива.

От 1925 г. живее в дом за слепи, където прекарва три години. След смъртта на втората си майка Ванга се прибира вкъщи, за да се грижи за по-малките си братя и сестри.

Постепенно започват да ѝ приписват пророчески способности.

Твърди се, че помогнала на баща си да намери овца, открадната от стадото, което той пасял, като точно описва двора, в който била скрита. Ванга казала, че видяла всичко насън. Става известна през годините на Втората световна война. Отчаяни хора, загубили връзка с близките си, отивали при Ванга с надеждата да ги успокои или да им каже къде се намират лобните им места.

Приписваните ѝ необичайни способности Ванга обяснява с присъствието около нея на особени невидими същества, чийто произход не може да обясни.
Фолклорни фестивали и събори
Споделя и за съществуването на извънземни раси, които били населявали и Земята.

През последните години от живота си тя инвестира построяването на параклиса „Св. Петка Българска“ в местността Рупите, Петричко. Конкретният проект и изографисването (недовършено) са дело на Светлин Русев. Поради неканоничност параклисът не е осветен от БПЦ, затова за него се говори просто като за „храм“, без да се уточнява на коя религия.

Ванга умира на 11 август 1996 година.

На тържествената сесия на Общинския съвет в Петрич, проведена по повод 100-годишнината от освобождението на града от османска власт, на Ванга посмъртно е присъдено званието "Почетен гражданин" на Петрич.

Сред най-популярните твърдения, приписвани на Ванга са смъртта на цар Борис III, разпадането на Чехословакия и на Съветския съюз, връщането на Симеон Сакскобургготски, но не като цар, потъването на подводницата „Курск“ и атентатите от 11 септември.

Тези предсказания изведнъж излизат на бял свят, едва след като събитията са се случили, но няма доказателства те да са съществували преди това. В повечето случаи, неясната формулировка на „предсказанията“ дава възможност на поддръжниците на Ванга да правят двояки тълкувания, нагаждайки казаното към наистина случилото се.
Фолклорни фестивали и събори
На 5 май 2008 година в град Петрич тържествено е открит за посетители домът-музей на Ванга.

Така се изпълнява нейната воля, отразена в завещание от 1984 година, открито след кончината ѝ през 1996 година. Около 3000 са запазените лични вещи на ясновидката. Сред тях са снимки, дрехи, подаръци от хора, на които е помагала, документи, предмети, служили ѝ приживе..
Фолклорни фестивали и събори
Местността Рупите е разположена в подножието на хълма Кожух. Преди стотици години Кожух е бил вулкан. Чудотворните земи са резултат от изригването на този вулкан. Известна е с редки дървесни и животински видове, някои от които са включени в Червената книга на България. Тук се намират много целебни минерални извори и църквата "Света Петка" на българската пророчица Ванга. Рупите е и орнитологична станция, занимаваща се с движението на мигриращите птици.

За това късче земя прочутата българска пророчица баба Ванга казваше, че е наситено с особена енергия.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти:
Храм-паметник "Света Петка Българска"
Адрес: на няколко километра от град Петрич, в Петричкото поле
Телефон: +359 724 20 50; +359 887 66 76 70Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания