Най-посещавани събития

Роженският събор на народното творчество 2019
ежегодно събитие

м.Роженски ливади,община Чепеларе,област Смолян

Вашата оценка
4.2 от 10 гласа
19.07.2020 г. -
21.07.2020 г.


 
Съборът ще се състои през 2019 г. Българи от всички краища на страната се събират под връх Рожен на събор, където певци и инструменталисти се надпяват и надсвирват на няколко сцени. Роженският събор има над стогодишна традиция.
Фолклорни фестивали и събори
"Най-вероятно ще го правим през три години. Пробвахме и всяка година, но се оказа че не е удачно, затова сме решили да е през три години, като най-вероятно ще се организира през 2019 г.", коментира кметът на Смолян.
Фолклорни фестивали и събори
Съборът на народното творчество и животновъдството „Рожен“
е иновативно културно събитие, наследник на Роженския събор, започнал като родова среща през 1898 г. и развил се в следващото столетие като Национален фолклорен събор.

Събитието, с участието на многолюдна публика и изпълнители, представя народната музика, обичаи, обредност, словесен фолклор, танци, облекла и носии – цялостната традиционна народна култура.

В съвременния свят това богатство носи радост, гордост, национално самосъзнание и насърчава издирването, съхраняването, популяризирането и разпространението на етнокултурата. Заедно с това наследство, Съборът включва мащабно изложение на традиционния български поминък, животновъдството, представен в съвремието ни.
Фолклорни фестивали и събори
Първият събор е организиран през 1898 г.

Идеята е дадена от отец Ангел Инджов – свещеник в с. Соколовци. Той призовава енориашите си да почетат всички светии на роженските параклиси в Деня на св. Пантелеймон – 27 юли, при параклиса „Св. св. Кирик и Юлита”, където и до днес се провежда съборът.

Тогава границата на България и Османската империя е минавала през връх Рожен.

Тук се събирали жителите на трите изкуствено разделени околни села – Проглед от българската страна, Момчиловци и Соколовци от турската страна на границата, на родови срещи и пеели народни песни под съпровод на гайда, пекли традиционните агнета – чевермета на жар.

След 1912 г. (Освобождението на Родопите от османската власт) Роженският събор губи политическото си значение, придобито по стечение на обстоятелствата във връзка с граничната линия, но запазва духа на традицията, времето и мястото на провеждането, ролята на средище за хората от Средните Родопи.

На Рожен се правят все повече родови и дружески срещи на изселени във вътрешността на страната родопчани.

Днес символ на събора е самобитният гайдарски оркестър „Сто каба гайди”, основан през 1961 г.

Гайдарите, които вземат участие в оркестъра, са от различни родопски села. Те се събират в навечерието на събора и правят една-единствена обща репетиция.

Роженският събор дава възможност за изява на множество знайни и незнайни родопски изпълнители.
Фолклорни фестивали и събори
Именно от Рожен излита и песента „Излел е Дельо хайдутин” в изпълнение на Валя Балканска, за да кацне на борда на космическата станция „Вояджър”, наред с музиката на Бах, Бетовен и Моцарт.

В годините Роженският събор се превръща в общонационален и става събор-надпяване на българската народна песен.

От всички краища на България се събират народни изпълнители и инструменталисти, които се надпяват и надсвирват на няколкото сцени на най-големия фестивал на народната песен в България.
Фолклорни фестивали и събори
Съборът се открива се с химна на Родопите „Бела съм, бела, юначе” под съпровода на „Стоте родопски гайди”.

Кулминацията на надпяването е галаспектакълът „Звезден Рожен” - вечерта на първия ден.

Телефони за справки и заявки за участие:
адрес: Смолян 4700, бул. “България” 12, Община Смолян, Дирекция “Обществени дейности и заетост”, За „Рожен” ; 0301/67 637, 67 628.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
НФС ''Рожен'' във Facebook


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания