Най-посещавани събития

Посрещане на Бога-Слънце в НАР ''Кабиле''
ежегодно събитие

с.Кабиле,община Тунджа,област Ямбол

Вашата оценка
4.7 от 10 гласа
21.06.2021 г. -
21.06.2021 г.


 

сертификат

Десетки ентусиасти изкачват тракийското светилище над античния град Кабиле край Ямбол, за да посрещнат изгрева в най-дългия ден от годината за страната ни.
За втора поредна година на древното тракийско светилище в античния град „Кабиле“ край Ямбол ще бъде пресъздаден уникален орфически ритуал по посрещане на Бога-Слънце.
Фолклорни фестивали и събори
Програмата започва в 05.15 часа с танц на жриците, следван от ритуално факелно шествие до светилището.
Фолклорни фестивали и събори
Възстановката на древния ритуал ще бъде между 5.30-6.00 часа с участието на актьори от Драматичен театър „Невена Коканова“ – гр. Ямбол. Специалните наричания, възлияния и други елементи от обреда се изпълняват от жреците на фона на композирана за целта музика

Тракийското скално светилище при Зайчи връх е посветено на култа към слънцето и представлява древна слънчева обсерватория.

Първият слънчев лъч в деня на лятното слънцестоене преминава през вдълбан в скалите улей и огрява образа на тракийската богиня Кибела, врязан в скалата.

Така древните траки са разбирали, че идва време за жътва. През специални улеи слънцето огрява скалите и в дните на пролетното и есенното равноденствие.

Тракийското скално светилище
има и доказан геомагнитен ефект. Учени са установили, че ако 10-15 минути човек престои в улея между две скали се нормализира кървното му налягане и физическото му състояние.

Казват, че в деня на лятното слънцестоене утринните лъчи зареждат всеки с неподозирана енергия.

Тракийското скално светилище на Зайчи връх е посветено на култа към Слънцето. Според историците и астрономите то е своеобразна слънчева обсерватория.

Колоритът в утрото на най-дългия ден както винаги се допълва и от магията на фолклора и тракийските танци.

Фолклорни фестивали и събори
Подробна информация за събитието може да видите в прикачения файл.

За повече информация :
НАР Кабиле


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания