Най-посещавани събития

Празник на Етрополските зетьове ''Зетрополе''
ежегодно събитие

гр.Етрополе,Община Етрополе, Софийска област

Вашата оценка
4.6 от 11 гласа
30.06.2020 г. -
30.06.2020 г.


 
„Зетрополе” се чества на всеки две години (всяка четна година), за да има време за подготовката му. Провеждането му е точно преди празника на града – Петровден. Така на всеки две години в продължение на няколко дни Етрополе е изпълнено със смях, веселие и се радва на много посетители.
Фолклорни фестивали и събори
С всяка изминала година този празник привлича все повече етнографски групи от страната и чужбина, много медии, но също така и много туристи. Неслучайно е включен в националната листа от празници от нематериалното културно наследство.
Фолклорни фестивали и събори
Празник надраснал времето, превърнал се в традиция разнесла славата на Етрополе не само в различните краища на България, но и далече зад пределите й, това е „Празникът на Етрополските зетьове”.
Фолклорни фестивали и събори
Откриването на празника става на площад „Зольовец”,
при старата легендарна чешма на майстор Зольо, за която етрополци разказват интересна легенда свързана с нейното построяване. Съществува поверие, че – Който пие от Зольовата чешма, остава завинаги в Етрополе. Празникът обикновено се открива от председателя на Общинския съвет за изкуство и култура – Етрополе, който чете Призив – обещание.

Следва един много важен ритуал – начело с ръководството на сдружението, всички зетьове пият вода от чешмата за успокояване на семейните духове и слухове.

Тогава вече вниманието се фокусира върху главната улица, защото следва парада на смеха. Карнавалното шествие е водено от мажоретен състав, след който се издига знаме с емблемата на Сдружението на етрополските зетьове, чието значение е:
- „Смях през сълзи, разпънат на кръст, с наранено сърце”.

След знамето на зетьовете се редят знамената на гостуващите сдружения. Всъщност тук всеки се чувства участник, защото волю-неволю играе в драмата “семейство“. Виждат се лозунги, сентенции и карикатури за брака и отношенията с тъщата, живи картини, цяла движеща се галерия с безброй вариации на тема „зет“:
„Сляпа жена и глух мъж – идеално семейство“.
„Заврян зет – мериносова овца – всеки го стриже“.
„Жена си давам – тъща си не давам“.
„Върба за клин и зет за син!”
„Всеки зет на Етрополе – достоен негов строител“


Шествието стига до централния площад, където е построена и украсена трибуна, на която заемат своите места почетните зетьове в Етрополе, а зад тях се нареждат „заслужилите” и „златни” зетьове. Почетният председател открива празника на сцената, а председателят на сдружението изнася отчетен доклад за дейността му, наситен с тънък хумор и весели закачки.

След това комендантът поема своята роля.
Под неговото умело ръководство се извършва тържествена проверка на зетьовете. Трима най-старши зетя (с двадесет и повече години зетьовски стаж) се появяват с маршова стъпка пред публиката и рапортуват на коменданта колко зетя от поверената им стотня са налице.

Във всяка стотня има по няколко изключения. Това са хора със слаби нерви и лабилна психика, не издържали на семейното етрополско щастие и забягнали в неизвестна посока. Имената им съобщават на всеослушание, но въпреки това не се чува критика.

Приветствия четат и представители на гостуващите делегации. Чете се и декларация от името на етрополските снахи от някоя от снахите в Етрополе.
Фолклорни фестивали и събори
След приветствията идва ред на друг тържествен ритуал:
Новите етрополски зетьове полагат публично клетва, с която поемат статута на приведен зет, който изисква от тях мирно съвместно съществуване с тъщите и справедливо разпределение на домашния труд с работещите навън съпруги.

За клетвата младите зетьове излизат по чорапи, а на вратовете им са вързани гумени зайци, символ на бъдещата им зетьова неволя. После се награждават „златните” зетьове. На последните празници медали „златен” зет получават не само заслужили етрополски зетьове, но и такива от гостуващите делегации.
Фолклорни фестивали и събори
След обяд на стадиона се провежда традиционната футболна среща между снахи и зетьове етрополски.

Целият мач е една пародия и весела атракция от остроумни „спортни хрумвания“, както от страна на играчите, така и от страна на съдиите.

Вечерта се организира „зетьова“ вечеря, на която присъстват само зетьове, а кувертите се закупуват от тъщите.

Поставено е условие, ако някой зет си тръгне преди 24 ч. – всички му отиват на гости.

Така никой не смее да напусне ресторанта преди полунощ, а когато късно през нощта вечерята приключи, всички зетьове отиват при чешмата на площад „Зольовец“ и правят „зетьовско хоро“.

Отново всички пият вода, за да им „държи влага“ до следващия празник и да не помислят да напускат града.
Фолклорни фестивали и събори
Така завършва този неповторим, единствен по рода си, не само у нас, но и в чужбина празник на шегата, хумора и сатирата. Весел ден, весело настроение, празник не само на зетьовете, но и на техните близки, на техните приятели.

Една хубава традиция, която трябва да се обогатява с ново съдържание и с нови разнообразни форми.

В гр. Етрополе ще се проведат семейни игри. Желаещите да участват, могат да се запишат на тел.: 0720/68 252


За повече информация :
Община Етрополе


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания