Най-посещавани събития

Нaциoнaлния фoлклopeн cъбop ''Бoляpcкa cpeщa'' в с.Арбанаси
ежегодно събитие

с.Арбанаси, община Велико Търново, Област Велико Търново

Вашата оценка
4.8 от 15 гласа

сертификат

НАЦИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН СЪБОР „БОЛЯРСКА СРЕЩА“ 15-17 ЮНИ СЕ ОТЛАГА! СДРУЖЕНИЕ „ЛУДОГОРИЕ 2012” ОТПРАВЯ ИЗВИНЕНИЕ КЪМ ВСИЧКИ ЧИТАЛИЩА, ТАНЦОВИ СЪСТАВИ, ПЕВЧЕСКИ ГРУПИ, ЗАНАЯТЧИИ И ГОСТИ.
Фолклорни фестивали и събори
За тазгодишното издание организаторите са подготвили богата фолклорна програма. Специални гости на събитието са Ансамбъл „Чинари”, с р-л Асен Павлов, които ще представят грандиозния спектакъл „Картини от Македония”.
Фолклорни фестивали и събори
Голямата изненада на тазгодишното събитие е традиционна македонска сватба , която ще бъде пресъздадена от Ансамбъл „Чинари”, Вокално трио „Булгарина”, музиканти от група „Етнотикс”, зурнаджийска група и мъжки перкусионен квартет от тъпани.
Фолклорни фестивали и събори
Гост изпълнители и участници на събитието са : Райна, Бинка Добрева, Здравко Мандаджиев, Ваня Вълкова, Ансамбъл „Чинари”, Ансамбъл „Сидер Войвода”, Кукерска група от с. Джинот и др.

Автентичния фолклор е фолклор без автор, фолклор, който не познава печатната форма на разпространение, а се предава от уста на уста, от човек на човек, от генерация на генерация.

Голяма част от старите народни обреди и обичаи не са записани и са забравени. Българският автентичен фолклор остава там, където е запомнен и където се знае за него, където е чувано за него.
Фолклорни фестивали и събори
Всички състави, взели участие във второто издание на Национален Фолклорен Събор „Болярска Среща“, ще получат Почетна Грамота, а съставите, съхраняващи Българския Автентичен Фолклор, ще бъдат и възнаградени с парична награда за това, че продължават да съхраняват културното ни наследство.

Зад идеята на Сдружение „Лудогорие 2012“ за Живо Фолклорно Наследство „Бабина Ракла“ застават не малко фирми от разградски и великотърновски регион, както и кметство Арбанаси.
Фолклорни фестивали и събори
Сдружение“Лудогорие 2012“ има за цел да съхрани българския автентичен фолклор и поради тази причина е идеята за създаването на Живо Фолклорно Наследство „Бабина ракла“.
Фолклорни фестивали и събори
Изискването към съставите за автентичен фолклор е да представят автентични обреди и обичаи от българския мит, в автентични костюми и с автентични музикални инструменти.

Всички състави ще бъдат заснети и качени в страницата на Живо Фолклорно Наследство „Бабина ракла“ и по желание може да им се предостави видео материал на участието им.

По време на събора ще се проведе фотоконкурс на тема „Най-гиздавата мома на мегдана”, в който могат да участват всички моми, облечени в народни носии. Фолклорни фестивали и събори
Фотоконкурсът изисква момата да бъде заснета с менци и кобилица на рамо. Фотоконкурсът е със награден фонд.
Фолклорни фестивали и събори
Съставите, които желаят да вземат участие в Национален фолклорен събор "Болярска среща", трябва да изпратят заявка за участие , в срок до 30.05.2018г.
ел. поща: ludogorie_2012@abv.bg.
Фолклорни фестивали и събори

сертификат

Сайтът www.sabori.bg е медиен партньор на събитието.


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания