Най-посещавани събития

Ден на Народните будители
ежегодно събитие

гр.София,община Софийска,Област София град

Вашата оценка
4.3 от 38 гласа
01.11.2023 г. -
01.11.2023 г.


 
Денят на народните будители е български национален празник, който се чества всяка година на 1 Ноември. На него се почита паметта на българските просветни дейци и революционери.
Фолклорни фестивали и събори
Имаме поне минута време, днес на 1 Ноември, да си спомним и благодарим за достойните дела на всички велики българи, развивали и утвърждавали през вековете български ценности, идеали, култура, просвета, образование, благодарение на което сме НАРОД!
Фолклорни фестивали и събори
Празнуваме Деня на народните будители от 1909 година.
Фолклорни фестивали и събори
И славa Богу, не по типичния български начин за посрещане на празник – с трапеза, хапване и пийване, вместо с духовно прозрение и благодарност.

В освободена от османско владичество България както интелигенцията, така и масовият човек съзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет.

Много градове и села искат да отдадат заслужената признателност към народните будители не само като кръщават улици, читалища и училища на тяхно име.

По тази причина Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение на България, през 1922 г. внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители.

За първи път е честван в Пловдив през 1909 г., а от 1922 до 1945 г. е общонационален празник.

От 1945 година празникът е отменен и след дълго прекъсване, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36 Народно събрание, на 28 октомври 1992 г., се възобновява традицията на празника.

Първи ноември официално е обявен за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната. Идеята за възстановяването му е на Петър Константинов.
Фолклорни фестивали и събори
Сред най-популярните български народни будители са:
Свети Паисий Хилендарски, Иван Вазов, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, Матей Граматик, Свети Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов Деан Тодоров (мощния) , Теодор Чубуров (горския) и много други.Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори


Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания