Най-посещавани събития

“Фестивал на фолклорната носия” в с.Жеравна
ежегодно събитие

с.Жеравна,Община Котел,Област Сливен

Вашата оценка
4.3 от 21 гласа
Август 2022

 

сертификат

Фондация “Българе” съвместно с община Котел, кметство село Жеравна, “Сдружение за Жеравна” и ,,Бона фиде” обединиха усилията си, за да създадат уникален, елитарен фестивал, който може да се сравни само с машина на времето – “Фестивал на фолклорната носия” с.Жеравна.
Фолклорни фестивали и събори
През първия уикенд след Голяма Богородица живописното балканско селце ще посрещне гости от близо и далеч в боровата гора на местността "Добромерица". Балканско селце гостоприемно ще разтвори прегръдка за стари и нови приятели, пременени в пъстри български народни носии.
Фолклорни фестивали и събори
По-голямата част от тях вече са били тук и сега водят със себе си бъдещи участници в уникалното преживяване, което си е истински скок назад във времето. Фестивалът е своеобразно докосване до живота на нашите прадеди и идеята му е чрез спазване на строгия фестивален правилник всички доброволно да се пренесат век и половина назад, в най-българското време.
Фолклорни фестивали и събори
Демонстрация на народни занаяти, автентичен български фолклор, старовремска кухня, бистра ракия и отлежало вино, майсторлъшки мезета и сочни чевермета, турско кафе на пясък и баклавичка - всеки може да опита от всичко.
Фолклорни фестивали и събори
Традиционно фестивалът отваря врати в петъчния ден от 17 часа и приключва по същото време в неделя.
Фолклорни фестивали и събори
Две пълни денонощия, наситени с неповторими емоции за посетители, гости и участници. Освен рай за чревоугодниците и несекващо дефиле на шарени български носии, фестивалът е и място, където любителите на българските ритми могат да се наиграят до насита. Четири народни оркестъра се сменят, но нескончаемите хора спират едва по първи петли.
Фолклорни фестивали и събори
Всеки става част от този празник на българското и го отнася в сърцето си до следващото лято, заедно с приятните спомени, усмивките и трайните приятелства.

Всеки желаещ да присъства на фестивалната територия задължително трябва да е облечен във фолклорна носия /автентична, сценична или стилизирана/. Мъжете може да са и с войводски или четнически облекла, както и в старинни военни униформи и оръжия.

Допускат се и облекла от самото начало на ХХ век, също и свещенически одежди. Разрешени са и фолклорни носии, традиционни за други народи и държави.

Ако не сте могли да си осигурите носия, при входа на фестивала можете да си закупите или получите под наем.
Фолклорни фестивали и събори
Входът за фестивалната територия е с платен пропуск , чиято стойност за посетителите е 25 лева общо за трите фестивални дни. За деца до 7 години входът е безплатен, а от 7 до 14 години е 10 лева. Пропускът представлява гривна, която задължително се носи през трите дни и се предявява при всяко влизане.

Входната такса не включва консумация на храна и напитки, както и осигуряване на фолклорна носия. Също така организаторите не поемат ангажимент за осигуряване на нощувки в квартири в Жеравна и околността. Предлага се безплатно ползване територията на палатковия лагер, която е обезпаразитена и са осигурени ток, вода и тоалетни.

Одобрените участници в Представянето на клубове, школи и танцови състави заплащат 15 лева входна такса общо за трите дни.
Фолклорни фестивали и събори
Участващите в програмата на фестивала, официалните гости, дарителите и медийните партньори не заплащат входна такса.

Участието в събитието е доброволно, раздялата с удобствата на цивилизацията - също. Масовото желание за това автентично изживяване при стриктно спазване на строгия фестивален правилник е провокирано не само от любопитството на съвременните българи да се върнат към корените си.

Инициатор на очакваното събитие е Христо Ив. Димитров - учредител на Фондация "Българе", която е и основен организатор на Фестивала на фолклорната носия в Жеравна.
Фолклорни фестивали и събори
Неизменен домакин е екипът на Н Ф А "Българе".

Заедно с Община Котел, Кметство Жеравна и марката "Бона фиде", за девета поредна година те ще посрещнат хиляди гости, за да съчинят и разкажат заедно впечатляващата фестивална приказка.

За повече информация :
Официален сайт на Фестивала
Сайт на с.Жеравна за Фестивала
Национален фолклорен ансамбъл ''Българе''
Официален сайт на община Котел

Фолклорни фестивали и събори

сертификат

Сайтът www.sabori.bg е медиен партньор на събитието.Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания