Най-посещавани събития

Кукерски празници в гр.Павел баня
ежегодно събитие

гр.Павел баня,Община Павел баня,Област Стара Загора

Вашата оценка
4.6 от 10 гласа
26.02.2023 г. -
26.02.2023 г.


 
Кукерските игри са един пъстър, одухотворен предпролетен народен обичай. Съчетавайки езическите традиции с модерните течения, на Сирни Заговезни малки и големи се обличат като “старци”, плашилки и други герои от народния епос.
Фолклорни фестивали и събори
Тръгвайки, от краищата на населеното място, в края на деня те се събират на площада и под звуците на хлопките играят за здраве и берекет.
Фолклорни фестивали и събори
Векове наред в края на зимата те са се очаквали и посрещали с голям интерес от млади и стари.Летоброенето не помни кога точно са се родили кукерските игри, но началото им се губи в далечното езическо минало.

Чрез кукерските ритуали човекът в миналото се е стремил по магически начин да въздейства на природата, вярвайки, че колкото по-високо скачат кукерите, толкова по-високи ще израснат земеделските култури, колкото по-далече се чува железния звън на хлопките и звънците, толкова по-далече ще бъдат прогонени злите духове и болестите.

Кукерските игри в Общината са традиционни местни празници. Играят се на Месни и Сирни Заговезни за здраве и благополучие. Игрите във всяко населено място имат своите особености.
Фолклорни фестивали и събори
В Павел баня този празник се провежда през Сирната седмица и местнотонаселение го нарича “Карнавалът”, а кукерите се наричат “Старци”.Месеци преди празника в кукерските семейства цари скрито за чуждите очи оживление.

Всеки “старец” си преглежда и притяга маската и дюзените с хлопките, дървената сабя наречена “ калъчка”, разноцветните кърпички, които се навързват по ръцете и маската.

По време на “ Карнавалът” към групата на старците се включват и допълнителни персонажи като “булка”, “младоженец”, ”девер” , “циганин” , който носи кросно , “циганка”, която носи дете от парцали - според народното поверие то притежава магическа сила за здраве и плодородие. Към групата има камила, камилар, доктор и поп.
Фолклорни фестивали и събори
Кукерският състав при читалище “ НАПРЕД” гр. Павел баня е съставен от над сто участника – деца и възрастни.

Носител е на много златни медали и отличия от републикански и международни фестивали и фолклорни прояви.

В общината има 10 действащи кукерски състава.

Фолклорни фестивали и събори
НЧ Напред 1903г. - Павел баня; бул. Освобождение 4
04361/21-92; Napred_pbania@mail.bg


За повече информация :
Община Павел Баня


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма карта
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания