Област Благоевград

Храмов празник ''Св. Никола'' и Събор в с.Мусомища
ежегодно събитие

с.Мусомища, община Гоце Делчев, Област Благоевград

Вашата оценка
06.12.2020 г. -
06.12.2020 г.


 
Празник на селото - 6 декември и празник на църквата “Свети Никола".
Фолклорни фестивали и събори
''Бабугери''
Празнува се през месец февруари в село Мосомища, на 2 километра южно от Гоце Делчев. Отбелязва се с кукерски игри за прогонване на злото и осигуряване на здраве, семейно благополучие и плодородие по нивите.
Фолклорни фестивали и събори
В горната си част село Мусомища е сгушено в Пирин планина, а от крайните му източни улици започва долина, достигаща река Места. Селото е само на 800 м от град Гоце Делчев.

Местностите около село Мусомища са едни от най-забележителните в целия регион. На първо място се нарежда местността Топлицата, известна с карстовия си извор и прекрасен летен плаж. Съчетание на борова гора и кристално чиста изворна вода (два басейна и условия за речен риболов).

Храм-параклисът Св. Георги Победоносец е построен в крайната западна част на селото, от където започва и планината. До него се намира единствената сеизмологична станция в целия регион.

Непосредствената близост на Мусомища до Пирин планина дава на неговите жители добра възможност за съсредоточаване на средства в планинския туризъм. Така се е появила още в миналото високопланинската местност Ливадите. Не по малка забележителност на село Мусомища са неговите жители, известни със своята добрина, гостоприемност и не на последно място трудолюбие.

За контакти :
Кметство : Телефон: 0751 62295

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания