Област Благоевград

Събор на с.Левуново
ежегодно събитие

с.Левуново,Община Сандански,Област Благоевград

Вашата оценка
3 от 1 глас
Септември 2022

 
Всяка година се провежда събор на селото. Датата за провеждане е различна всяка година, но е винаги последните събота и неделя на м.Септември.
Село Левуново се намира на 12 км южно от общинския център град Сандански. Международният път Е79 от София за граничния пункт Кулата минава през селото. През 19 век Левуново е малко селище със смесено население, числящо се към Мелнишката каза на Серския санджак.През 1913 година по време на Междусъюзническата война селото е завзето от гръцката армия, а 60 къщи са опожарени.

По време на Първата световна война - 1915-1918 година в селото е дислоциран щабът на Втора българска армия. По време на Втората световна война в селото е създаден концентрационен /трудов/ лагер за българските евреи. Въпреки, че в селото живеят около 5 семейства цигани, те са покръстени и всички жители на Левуново са християни.

Читалище „Отец Паисий“
Днес в читалището се помещават библиотеката и пощенската станция.Пощата също е в сградата на читалището. Има киносалон, които е опожарен през 1988 г., щетите са големи и в момента няма възможност да се възтановят.

Минерални извори. В Левуново се намират няколко минерални извори. Температурата на водата, на които е по-висока от повечето минерални извори в България, например от тези в Рупите.

Паметник „Голямата чешма“. Построен е в памет на загиналите войници във Първата световна война. Паметникът е включен в регистъра на „Военните паметници на културата“. Намира се на площада на селото.

Черквата "Св. Георги Победоносец"
Първия свещеник в черквата е бил Васил Стоянов (1850 — 1922 г.), той е бил от Левуново и погребан зад черквата. До неговия гроб е гроба на друг свещеник — Стоян Николов Ташев (1883 — 1973 г.), той е бил сирак, живял е в село Спатово, когато е бил много малък и след това са го довели в Левуново.

Черквата датира от преди Първата световна война, но по време на войната е била опожарена. След това войниците на Фердинанд I я реставрират за периода 1915 — 1917 г. Тя също е включена във „Военните паметници на културата“.

През своята история черквата „Св. георги Победоносец“ е била ограбвана 5 пъти, като крадците от предпоследния грабеж са заловени от полицаите на РПУ Сандански, те били от близките села. И трите откраднати тогава икони са били върнати. В нощта на 21-ви срещу 22-ри март 2009 г. (събота с/у неделя) черквата е ограбена още веднъж. Задигнати са икони и религиозни символи за около 5000 лв. 21 дни след грабежа жителите на Левуново взеха "жив огън", като обикалянето на черквата се извърши с импровизиран кръст, тъй като кръстът, с който се обикаля черквата на Великден също е сред откраднатите вещи.

За контакти:
Кметство: 0746/ 98725
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания