Област Благоевград

Народен събор в с.Гореме, посветен на Горемско въстание
ежегодно събитие

с.Гореме,община Струмяни,област Благоевград

Вашата оценка
4.7 от 3 гласа
21.09.2023 г. -
21.09.2023 г.


 
Народен събор в с. Гореме, посветен на Горемско въстание 1902 – 1903г.
Фолклорни фестивали и събори
В селото е създаден един от първите комитети на ТМОРО в Каршияка (преди 1900). През 1901 година селото е посетено от Гоце Делчев.
Фолклорни фестивали и събори
Тук той научава новината за Солунската афера. По време на Горноджумайското въстание през есента на 1902 година Гореме е един от главните въстаннически центрове в Петричко.
Фолклорни фестивали и събори
Активна революционна дейност развива учителят Стоян Стаменов, войвода на местната чета, която по време на въстанието през 1902 води тежък бой с турска войска близо до селото. В навечерието на Илинденско-Преображенското въстание 1903 година четата е разбита от турците.

По време на Кресненско-Разложкото въстание 1878–1879 е сформирана местна чета с войвода Стоян Янчов.
Фолклорни фестивали и събори
В Гореме и селата Добри лаки и Игралище се съсредоточават около 400 доброволци. Петима души от селото подписват петицията на бежанци от Македония до генералния консул на Великобритания в София с молба да бъдат освободени от османско иго (5 декември 1878).

С преклонение пред паметника на героите, станали жертва пред олтара на отечеството в името на вяра, род и родина, започнаха двудневните тържества в Гореме.
Фолклорни фестивали и събори
Традиционно високото малешевско село на община Струмяни всяка година отдава почит на загиналите в Горемското въстание през 1902 г. и последвалите го събития в 1903 г.

Признателните поколения издигнаха паметник и всяка година се събират, за да си припомнят патриотизма, родолюбието и жертвоготовността на героите.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : Кметство : 074346/ 287Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания