Област Благоевград

Храмов празник ''Свети Тодор Тирон'' в с.Ощава
ежегодно събитие

с.Ощава,Община Кресна,Област Благоевград

Вашата оценка
13.04.2021 г. -
13.04.2021 г.


 
Свети Теодор Тирон“ е църква в кресненското пиринско село Ощава, България, част от Неврокопската епархия на Българската православна църква. Обявена е за паметник на културата.
Според архивни документи църквата е построена в 1852 година, но според други данни в 1850 година вече е съществувала и в трема ѝ е работело килийно училище. Пръв свещеник е Яне Тошев, който служи на гръцки, наследен от сина му Георги Янев, учил в Солун и преподавал и в килийното училище. Заедно с поп Георги започва служба и поп Яне Костадинов Аризанов от Попова махала.

В 1912 година по време на Балканската война отстъпващите османски войски опожаряват храма до основи заедно с цялото село. Ощавчани в 1915 година построяват на мястото на църквата нисък и полувкопан параклис без камбанария. В 1930 година той е разрушен за изграждането на новата църква.

Размерите на църквата са големи - 22 m на 12 m и 6 m височина без камбанарията, разположена от западната страна. От запад е входа за жените, над който е изписан Свети Теодор Тирон, а от юг - за мъжете. В средата на южната стена има ктиторска плоча, на която е името и на Сали ага от Градешница. В интериора на запад има женска църква, до която се стига по вита дървена стълба. Трите кораба са разделени с два реда дървени колони с аркади.
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания