Област Благоевград

Празнуване на Петковден в гр.Априлци
ежегодно събитие

гр.Априлци,община Априлци,Област Ловеч

Вашата оценка
14.10.2021 г. -
14.10.2021 г.


 
Един от най-уважаваните празници в квартал Ново село, свързан със светицата ''Св. Параскева'' (Света Петка Българска).
Фолклорни фестивали и събори
От кога е възникнал този празник е трудно да се каже. Най-вероятно е започнал да се празнува с изграждането на Базиликата в Ново село "Св. Петка" през 1814 г.

Приготовленията за празника започват няколко дни по-рано. Почистват се къщите. Изпичат се хлябове, разточват се баници. Всяка къща очаква гости. Сутринта на Петковден се отива на църква, обикновено службата се служи от 5 свещеника. После всички отиват на пазара. Там има различни сергии от майстори занаятчии, също така мекичари и баничари. Идват и търговци от близките градове: Троян, Севлиево, Габрово и околните села. По обяд се люшва хоро на мегдана, а после всеки си кани гости в къщи.

Особено популярен в последните години е Националният фолклорен събор "Искри от миналото", провеждан в кв. Ново село през октомври.

В него участват професионални състави и групи за автентичен фолклор. Участниците представят богатството и красотата на българската песен и танц, демонстрират забравени обичаи.

За повече информация :
Община Априлци
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания