Област Бургас

Ден на рибаря ''Никулден'' в гр.Китен
ежегодно събитие

гр.Китен,Община Приморско,Област Бургас

Вашата оценка
06.12.2020 г. -
06.12.2020 г.


 
''Никулден'' - Ден на рибаря. Провежда се Тържествен молебен. Ритуал –спасяване на кръста. Водосвет за здраве в гр.Китен.
Фолклорни фестивали и събори
На този ден, свещеникът отива при рибарите в Китен и ги освещава против бури и бедствия, един вид осветява пътя им в морето.
Фолклорни фестивали и събори
На вечеря се събира цялото семейство и се сервира риба, препоръчително е да е шаран, но може и друга.

Десетки жители на градчето се събраха в центъра, където бяха поздравени с песни и танци от най-малките си съграждани, а по-късно за тях беше организиран и традиционния никулденски курбан за здраве.

Празника е много важен за хората от Китен и се празнува от всички семейства в града. За жителите на града са се погрижили местните заведения, които предлагат прясна риба.

Историята на селището е много древна.
Непосредствено до днешното село Китен може да се видят останките от крепостта Урдовиза, разположена на 35 км от Созопол на едноименния черноморски полуостров Името Урдовиза идва от далечната бронзова епоха в древна Тракия.

То е старо тракийско селище, което намира потвърждение в изобилните находки на антични каменни котви и керамика от края на бронзовата епоха, архаическа, класическа и елинистична амбалажна керамика /главно фрагменти от амфори/ и фрагменти от червенофирнисови римски съдове открити в двата залива около полуострова.

Сега тук е запазена крепостната стена, която е преграждала полуострова откъм сушата. В края на XIX век стената на Урдовиза е била много добре запазена.

Една от хипотезите е, че това е последното блокирано пристанище, изнасяло провизии за Троя, което довело до падането ѝ.

Първото име на селището е Урдовиза в памет на Стана Урдовиза - красива българка, желана от турския падишах, освободила от данък цяла Странджа Конят ѝ и тя самата намират смъртта си на Северният залив, който носи името Атлиман /или Конски залив/

През 1931 г. на полуостров Урдовиза пристигат първите заселници и построяват 14 малки къщи тип "шаронски" по програмата на французина Рене Шарон. Водата благоприятното разположение и богатите пасища привличат заселниците. Погледнати отдалеч къщичките наподобявали китка и от 1932 г. то носи името Китен /красив, прекрасен/. В селището е бил построен параклис, посветен на Свети Спас /ВЪЗНЕСЕНИЕ/-/днес е новоизграден/. Този празник е бил посветен на здравето, празнуван 40 дни след Великден.

През 60-те, 70-те и 80-те години големи промишлени предприятия, ведомства и институции у нас изграждат значителна по мащаб собствена почивна база на територията на Китен.

Курортът е уникален в това отношение понеже никъде по нашето Черноморие няма такова концентриране на ведомствена база. А през 1962 г. селището получава статут на национален курорт. През 90-те години е бумът на строителството на частни хотели и квартири, ресторанти, увеселителни заведения. За период от 10 години са издигнати 30 нови хотела, множество станции са обновени застроената площ на селището нараства около 4 пъти.

С решение на правителството на 17 юни 2005 г. село Китен придобива статута на град.

Китен е много красиво кътче за отдих на български и чуждестранни туристи. Градчето разполага с два плажа - Атлиман (на север) и Урдовиза (на юг). Курортът разполага и с малко пристанище, от което може да се наеме кораб за разходка до съседни селища - Приморско, Лозенец, Царево.

За контакти:
Кметство Китен
ул. Първи Май 2 п.к. 8183
тел.0887751874; 0550/36805
email: kmetstvo_kiten@abv.bgАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания