Област Бургас

Събор на с.Момина църква
ежегодно събитие

с.Момина църква,Община Средец,Област Бургас

Вашата оценка
5 от 1 глас
Септември 2022

 
Всяка година, през последния уикенд на м.Септември в селото се организира традиционен събор (панаир).
По време на панаира се провеждат родови срещи, отбелязват се кръгли годишнини от завършилите училище в селото, както и традиционните за този край народни борби.

Празнува се Еньовден.

Село Момина църква се намира в планината Странджа, само на 8 км. от българо-турската граница. За кратък период, селото е било в състава на Ямболски окръг. Момина църква е разположено в полите на гористия стрнджански връх Кърварска/Кервансарай/ 632м.То се намира на 350м надморска височина и заема котловината между хълмовете Дебелата кория на юг, Юрдията на север и Баира на запад.

До 1990 год. с. Момина църква е било наричано Желязково. Това име е носило в периода след 9 Септември 1944 по името на Желязко Коюмджиев (1914-1943), местен деятел на БКП. Преди това се е наричало Казъклисе и Момина църква.

С името е свързана легенда. В нея се разказва за хубавата мома Неделя, за която турски бей изпратил заптиета да му я отвлекат за харема. За да запази честта си и за да не стане ханъма на гюндюзлярския бей, Неделя побягнала през кепенка (скритата врата на къщата), но навън валял проливен дъжд. Дъждът отнесъл дървения мост на реката. Без да се замисли, момата се хвърлила в мътните води и се удавила пред погледа на тичащите след нея заптиета. Големият ѝ брат помолил свещеника на селото, тялото ѝ да бъде погребано в църковния двор.Така и станало. Оттогава турците нарекли църквата на селото "къзъклисе", т.е. "Момина църква"

Селото е разположено в полите на втория по височина връх на Българска Странджа - Кервансарай (632 м. н. в.)
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания