Област Бургас

Коледа в с.Гюльовица
ежегодно събитие

с.Гюльовца,община Несебър,област Бургас

Вашата оценка
24.12.2022 г. -
25.12.2022 г.


 
През нощта на 24-ти срещу 25-ти декември момчета и млади мъже се обличат в автентични носии и обикалят по къщите спазвайки обичая коледуване. На следващата вечер цялото село се събира на хоро заедно с коледарите.
Празникът на селото пък е 24-ти май, когато е и селският събор. Други почитани празници са Лазаровден, Бабинден и Петльовден.

Намира се в полите на Стара планина и в непосредствена близост до язовир Порой, недалеч от кк. Слънчев бряг и гр. Несебър. Селото е на територията на България от 1885 г. Други негови стари имена са Гьоллери, Гюлевца, Гюлювца. Името му идва от турски "гюл" - роза или гьол езеро.

Основното училище на селото, носещо името „Кирил и Методий“, обучава ученици от първи до седми клас. Към селското читалище - "Светлина", са обособени фолклорни групи, в които взимат участие не само деца, но и по-възрастни жители. В района на училището се намира и ЦДГ "Усмивка". В селото има и пенсионерски клуб "Детелина". В новата сграда на кметството има медицински и зъболекарски кабинети и аптека. Пак там е и библиотеката.

На няколко километра от селото се намира "Синият вир" - малък, но красив водопад на Бяла река. До него с помощта на кметство Несебър е изградена екопътека.

В центъра на селото има мемориал на падналите във войните.

За контакти: тел.: 0556/3 82 20Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания