Област Бургас

Лазаровден в гр.Бургас
ежегодно събитие

гр.Бургас, община Бургас, Област Бургас

Вашата оценка
20.04.2019 г. -
20.04.2019 г.


 
Малки лазарки отправиха из цял Бургас пожелания за здраве и плодородие. Момичетата в народни носии изпълниха народния обичай Лазаруване и пред сградата на Община Бургас.

Там те бяха посрещнати от секретаря на администрацията, който ги дари за прекрасните им изпълнения.

Водени от обредна кукла с името Лазар, те ще обиколят музейните къщи, Регионална библиотека „Яворов" и сградите на Община Бургас и Областна управа.

Със своите песни ще пожелаят здраве и берекет на всеки от „стопаните", а с красивите си носии ще радват бургазлии по време на своята обиколка.

Лазарките създадоха празнично настроение по главната улица на Бургас, а мнозина запечатаха техните изпълнения в снимки, които бързо се разпространиха и в социалните мрежи.

Лазаровден се празнува в събота преди Цветница. Традициите на този ден са изпълнени с много мистика.

Денят на свети Лазар е разпространен в цяла България. Главно действащи лица на този празник са девойките.

Веднъж взела участие в лазаруването, всяка една може вече да се омъжи. Поради това Лазаровден има важно значение за тях.

Това донякъде напомня на Коледуването при младежите и младите несемейни мъже.

Лазарските песни са съпроводени от ритуални хора и ръченици. Ако случайно лазарките пропуснат някоя къща, то според народната вяра нейните стопани ще ги сполети нещастие. Обикновено това става случайно. Но понякога и то в много редки случаи това се допуска и умишлено. Лазарките не посещават домовете на отхвърлени от обществото хора.

С приключването на лазарските игри не свършва празничния цикъл от ритуали и обреди, които се изпълняват непосредствено преди Великден (Възкресение Христово). Празничните ритуали продължават и на следващия ден – Цветница.

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg; emilbakish@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания