Област Бургас

Ден на гр.Бургас
ежегодно събитие

гр.Бургас, община Бургас, Област Бургас

Вашата оценка
3 от 1 глас
06.12.2019 г. -
06.12.2019 г.


 
На днешния ден Българската православна църква почита паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец (Никулден) с голям църковен празник.
Фолклорни фестивали и събори
Свети Николай, архиепископ Мирликийски е един от най-почитаните християнски светци. Покровител е на моряците и рибарите, и на банкери.

Бурга̀с е град в Източна България, център на Община Бургас. Той е най-големият град и важен икономически, културен, административен център в цяла югоизточна България и на южното българско черноморие.

Пристанище Бургас е с най-голям товарооборот в България. През лятото градът е посещаван от Районът на днешен Бургас, между трите езера и Черно море е наричан "Кръстопът на най-древните цивилизации"

В началото на лятото на 2008 г. археолози от Бургаския музей откриват на 10 километра северно от града, в праисторическа могила в местността “Солна нива”, в двора на затвора-общежитие с лек режим по пътя за квартал Ветрен, уникални предмети, датирани към епохата на ранния халколит . Изкопани са над 250 вещи, за най-ранните от които се предполага, че са използвани 6000 години преди Христа. Те свидетелстват за земеделие, скотовъдство и добив на сол, като поминък на древните обитатели на местността. Открити са и ритуални съдове на царя-жрец. Счита се, че артефактите са най-старите, намирани изобщо по крайбрежието на Черно море, включително в Турция и в Кавказ.

По-късно на 15 км югозападно от Бургас е основан римският град Деултум, който също е бил военна колония, а впоследствие се превръща във важен център на региона. От старото име произхождат наименованията Девелт и Дебелт. Тук е бил построен лечебен център до многобройните минерални извори в този район.

През средновековието на 10 км е построена крепостта Пиргос, най-вероятно използвана като наблюдателна кула. Нейните останки са съществували и през 19-ти век, за което свидетелстват различни европейци, посещавали района през този период. Едва през 17 век Бургас получава настоящото си име. Първоначално е наречен Ахело Бургас, а след Освобождението – Бургас. Според сведенията на френския консул по Черноморието Шарл дьо Пейсонел (1727-1790) градът започва да се разраства благодарение на търговията и зърноизноса за Цариград в средата на 18 век.

С оттеглянето на руските войски, след края на Руско-турската война от 1828-1829 г., по-голямата част от населението на Странджа и крайбрежието напуска родните си домове и следвайки армията извън пределите на България се заселва в Украйна, Молдова, Бесарабия и други територии на Руската империя. В изоставените селища се заселват българи от вътрешността на страната, които под влиянието на гръцките учители и свещеници, постепенно се погърчват.

По-голямата част от турското население, се изселва в Османската империя, първоначално след Освобождението, а впоследствие и след Съединението на България.
На 29 януари 1895 година емигрантите от Македония в Княжество България създават в Бургас Македонско дружество, наречено Пирин планина в което членуват и емигранти от Одринско.

На 12 май 1896 година, по подобие на бургаското македонско дружество “Пирин планина”, по инициатива на Капитан Петко войвода и братята Петър и Никола Драгулеви във Варна, се създава Одринско преселенско дружество „Странджа”. През месец декември същата година се изгражда и негов клон в Бургас. На 02 септември 1902 г. двете организации в Бургас се обединяват в Македоно-одринско дружество.

Важен етап от икономическото развитие на Бургас бележи морското пристанище, което е открито на 18 май 1903 година. През 1905 година е основана и Търговска гимназия, а през 1925 година се открива Държавното механо-техническо училище.
В следващите десетилетия градът и окръга се превръщат в най-големия бежански лагер на България. След Илинденско-Преображенското въстание и особено след Междусъюзническата война от 1913 г., градът и региона се напълват с бежанци от Източна Тракия. При избухването на Балканската война в 1912 година 65 души от Бургас са доброволци в Македоно-одринското опълчение.

По непълни данни на бившата Дирекция за настаняване на бежанските семейства в България, до 1931 година в Бургаски окръг са заселени най-много – 12 155 семейства като общият им брой възлиза на над 60 хиляди души, две трети от които от Източна Тракия. Останалата част са бежанци от Егейска Македония, основно от района на Енидже Вардар. Те пристигат в периода 1923-1925 г. и са заселени в Бургас и по крайбрежните селища на север от града. На тяхно място за Гърция заминават по-голямата част от гърчеещите се жители от региона.

За повече информация :
Община Бургас
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания