Област Добрич

Ден на гр.Генерал Тошево
ежегодно събитие

гр.Генерал Тошево, община Генерал-Тошево, Област Добрич

Вашата оценка
08.11.2020 г. -
08.11.2020 г.


 
Празникът на града е 8-ми ноември. Денят е известен с името "сбора". За празника се организира културна програма, която включва и конкурс по приготвяне на традициоони ястия - награда са зелеви сърми със свинско, салата с червено зеле, руска салата, пържени кюфтета и свински пържоли.
Фолклорни фестивали и събори
Генерал Тошево
е център на общината, разположен на 25 км. северо-източно от гр.Добрич. На 5 км. от гр. Генерал Тошево се намира Институтът по пшеница и слънчоглед, основан през 1951 година.

Миналото на Добруджанския край (в частност Община Генерал Тошево) не е изучено. Единствени исторически сведения за неговото минало са археологическите материали. Те не са многобройни, но дават основание да се твърди, че общината има богата история.

При с. Горица е намерена каменна брадва -чук с отвор за дръжка от каменно-медната епоха от VI-IV в. пр.н.е. При с. Спасово са открити останки от гетски селища. Също край Спасово при голямата могила е открито кръгло, каменно (навярно култово)тракийско съоръжение, свързано с вярата на траките и с издигането на слънцето в култ. От времето на гетите са намирани и други находки, като амфори с печати и др.

При с. Красен е открита колона и фрагмент от паметник с гръцки надпис и уникална слонова кост, която свидетелства за съхранението на вярата в тракийското божество Хероса. Ръката е с височина 11 см. и с пръстите си държи орех. Датира от VII-VI в. п.н.e. В черупката на ореха има изображение на тракийски конник, който държи копие,насочено срещу мечка, която е изобразена реалистично.

Тази находка е шедьовър на античното изкуство. Друга такава култова ръка обаче не е известна нито в нашата, нито в други страни. Уникатът е намерен при строеж на ледница. Заедно с него е разкрита трако-римска керамика. Това е основанието да се счита, че при Красен е имало селище от римската епоха.

В района на Преселенци , където се е намирала голяма римска крепост, е намерена фрагментирана тракийска мраморна оброчна плочка и бронзова статуетка на Херакъл. Статуетката е добре запазена. На нея е изобразен, явно по копие, голям гръцки герой,който извършил 12 подвига и си спечелил безсмъртие.

В местността Юртлука край Люляково е намерена оброчна плочка на Херакъл, изработена от дребнозърнест мрамор с четвъртита форма. Въз основа на стиловите белези се предполага Херакъл край Люляково да датира в края на VII-VI в. пр.н.е. Други източници посочват, че същият Херакъл е от периода II-III в.

Най-голям интерес представлява Каменната колона
от VI в., употребена вторично. Върху трите и открити страни са нанесени рунически и други знаци. Колоната е намерена при с. Красен. Намира се в музея в Букурещ и като архитектурен детайл е публикувана отдавна от румънския учен В. Първан.

Според начина на врязваните знаци те са нанесени на 3 етапа, но no форма те се разделят на 2 групи — знаци, които изобразяват геометрични фигури, и знаци, които означават букви от руническото писмо на номадските племена.

Основна част от хората са православни. В града функционира православен храм "Св. Димитър".

Историко-етнографска сбирка. Съдържа копия на археологични находки и автентични етнографски експонати от общината.
Бюст-паметник на генерал от пехотата Стефан Тошев - български военен деец и герой от Първата световна война.
Читалище "Светлина"


За повече информация :
Община Генерал Тошево

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания