Област Добрич

Честване на 3 март в с.Кочмар
ежегодно събитие

с.Кочмар,община Тервел,област Добрич

Вашата оценка
03.03.2021 г. -
03.03.2021 г.


 
Всяка година на Трети март хората се събират, за да почетат паметта на загиналите.

През 1916 год., през Първата световна война край селото са станали едни от най-големите битки между българските и румънските войски за освобождаването на Добруджа.

Войните, които се водени от "Белия ескадрон" /конната кавалерия/, са описани от писателя Йордан Йовков, който е бил в състава на българските войски като кореспондент.

Във Втората световна война от с. Кочмар са участвали над 25 войници.

В чест на загиналите фронтоваци в селото има построен паметник с плоча, на която са написани имената им.

Един от най-веселите празници в селото е 1 май , когато е селския панаир.

Предполага се, че е основано преди 1800-ната година. Първите заселници са турци /черкези/. Името му идва от легендата, че първият владетел бей се казвал Кочубей и от там е останало наименованието Кочмар.

Първото основано селище е в местността Бекилер - северно от сегашното местонахождение.

Има запазена чешма, която е построена през 1842 год., запазени са и две къщи по македонски модел. В центъра на селото, по предполагаеми данни от 1845 г., е построена джамията, с площ от 160 кв. м, която по-късно е съборена.

През 1940 г., по Крайовската спогодба от Северна Добруджа са изселени българи в село Кочмар, които са наброявали над 950 жители. Когато са дошли от Румъния, тук са заварили училище, за което се предполага се, че е построено около 1925-1930 година. Първоначално е било с 4 стаи, а по-късно са пристроени още 3.

На общоселско събрание се взема решение в с. Кочмар да се построи читалище на доброволни начала, всеки жител от селото полага по 50 трудодни за построяването на сградата. То е завършено през 1955 Село Кочмар е електрифицирано през 1956 г., водоснабдено през 1960-1961 г.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : кмет 057098777

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg; emilbakish@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания