Област Габрово

Обичай ''Ялова понуда'' в с.Гостилица
ежегодно събитие

с.Гостилица, Община Дряново, Област Габрово

Вашата оценка
4.5 от 4 гласа
15.02.2020 г. -
15.02.2020 г.


 
Според стария обичай ''Ялова понуда'' жените от дряновското село Гостилица подгониха мъжете по улиците. Традицията повелява ден след мъжкия празник Трифон Зарезан "яловите" жени да се събират и палуват из селото.
Фолклорни фестивали и събори
Щом срещнат мъж, те го вдигат на ръце, а той трябва да се откупи. Ако не го направи, рискува по стар вакханкски обичай да бъде разкъсан на парчета.
Фолклорни фестивали и събори
Този древен обичай, с който селото е известно в средите на фолклористите, се разиграва обаче предимно от стринки и баби, понеже те са основна съставна част на населението от женски пол.

В Гостилица има група за изворен фолклор "Гостиливски баби", лауреат в много фолклорни събития в страната, в това число и фестивала в Копривщица.

Те пресъздават народни обичаи, характерни за областта - Ладуване, Трифон Зарезан, Ялова понуда, Лазаруване. На Бабин ден местните купонджийки, облечени като мъже, обикалят селото на голяма група и когато срещнат първия мъж, го вдигат и го разнасят насам-натам.

Този ден мъжете се страхуват да излязат по улиците и си стоят по къщите. Почти същото се повтаря и в деня след Трифон Зарезан, само че агресорките са в женски носии.

От къде идва този странен обичай, малко практикуван в други краища на страната? Той, казват историците, води началото си още от древните траки и орфизма.

След Дионисиевите тържества
в чест на бога на виното и веселието, стигнали до наши дни като Трифон Зарезанов празник, идвал денят на вакханките. Омаяни от изпитото предния ден вино, продължавайки с упойващите вещества, те тръгвали на лов за мъже, употребявали ги сексуално по най-брутален начин, след което ги разкъсвали на парчета.
Фолклорни фестивали и събори
Самият Орфей станал жертва на свирепия езически обичай , но откакто финикийските знаци се ползват като средство за откуп, нещата съществено са се променили.

Гостиничките мъже, в този фатален ден никога не излизат с празни джобове. Така общоселският купон завърши без разчленени мъжки трупове.

За контакти:
НЧ "Христо Ботев-1894"
Адрес: 5390 с. Гостилица, ул. „Г. Димитров” № 17, общ. Дряново
тел. 0884 069054; E-mail: citaliste_gostilitza@abv.bg
тел: 06725/2314; 066/33659 , gostilitsa@dryanovo.bgАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма карта
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания