Област Габрово

Събор на с.Хирево
ежегодно събитие

с.Хирево,Община Севлиево,Област Габрово

Вашата оценка
14.11.2019 г. -
14.11.2019 г.


 
На 14 ноември се провежда събора на селото.
Село Хирево се намира на 11 км от Севлиево и на 41 км от Габрово. Разположено е в подоножието на южния скат на Ловешката котловина, която местните жители наричат простичко „Баира”.

Хирево е най-малкото село от долината на река Видима, но гледките, които се разкриват от тук, са незабравими. При ясно и хубаво време от тук се открива красива панорама към върховете Шипка, Триглав, Марагидик, Ботев, Амбарица и Купена.

Първите сведения на селото са от турските регистри от XV и XVII в., но има данни, че то е съществувало на сегашното си място още по време на Второто българско царство.

Най-голямата забележителност на Хирево е църквата „Свети Безсребърници Козма и Дамян”. Построена е през 1895 г. с доброволен труд и дарения от всички хиревци. Църквата е изградена в късен византийски стил, еднокорабна е, а най-интересното е, че няма купол. По време на строежа не са достигнали средствата и е оставено място за купол в тавана, за да може след време да се надгради. В западната част на храма се издига камбанарията, която е разрушена по време на голямото Чирпанско земетресение и по-късно е възстановена отново.

Под иконите на Св. Козма и Дамян има вградена каменна плоча, на която е гравирана годината на съграждането на храма. Художниците, които са изографисали иконите, са неизвестни, но най-вероятно принадлежат към Тревненската школа. През 1995 г. ”Св. Безсребърници Козма и Дамян” е ремонтирана и реставрирана по случай 100-годишния й юбилей.

Ако решите да прекарате няколко дни в автентична селска обстановка, да се будите от песента на петлите, да пиете сутрешното си кафе с истинско, току-що издоено мляко, то тогава трябва да посетите Хирево. Пазено от високите планински върхове, заобиколено от невероятно красива природа, селцето ще ви даде спокойствието, от което се нуждаете.

В селото се предлагат места за нощувки, а близостта му със Севлиево дава и други възможности за забавления.

За контакти :
Кметство : 06732/23-60
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания