Област Хасково

Ден на гр.Ивайловград
ежегодно събитие

гр.Ивайловград,община Ивайловград,Област Хасково

Вашата оценка
14.02.2020 г. -
14.02.2020 г.


 
14 февруари е обявен за Ден на Ивайловград с Решение No9 от 12.02.2001 г. на Общински съвет. Това е дата, на която лозарите от Ивайловград и околните села прануват по стар стил ''Деня на лозаря и винаря'' – Трифон Зарезан.
На този ден се зарязват лозите, за да се събудят за нова по-богата реколта. Чества се деня на лозарството и виното- две богатства, които носят непреходната слава на нашия град. Празникът е повод да се връщаме отново и отново назад в историята, при началото, при традициите, при неизчерпаемия извор на духовна мощ. Той е и повод да погледнем и в днешния, и в утрешния ден на нашия роден град и да кажем: Ивайловград е и ще бъде.

Все повече и повече, от година на година, земеделските производители тук обръщат очи към лозарството. То се очертава като алтернатива и поради високата си доходност от единица площ, механизация на по-голяма част от технологичния процес на отглеждане, използване на по-малко ръчен труд.

Климатичните условия в общината, изцяло задоволяват специфичните изисквания на лозата и осигуряват висока продуктивност, качествено грозде и вино. В направено проучване на потенциала за развитие на селските райони се посочва, че най-трайна е тенденцията за увеличаване на лозовите насаждения в общината, тъй като условията са подходящи за отглеждане, както на винени, така и на десертни сортове грозде.

За повече информация :
Община Ивайловград
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания