Област Хасково

Ден на гр.Симеоновград
ежегодно събитие

гр.Симеоновград,община Симеоновград,Област Хасково

Вашата оценка
06.12.2020 г. -
06.12.2020 г.


 
Празникът на града е на 6 декември - ''Никулден''. Симеоновград е град в Южна България. Той се намира в Област Хасково и е в близост до град Харманли.
Градът е административен център на община Симеоновград. Разположен е на двата бряга на река Марица. Над реката има построени три моста (един железопътен и два шосейни), които свързват двете части на града.

Край Симеоновград са останките на древната крепост Констанция, датираща от късната античност (4 век). Тя се намира на възвишението Асара. Тази крепост се оформя като един от най-големите и стари градове в Северна Тракия, съществувал от 4 век. до началото на 13 век. Тук ясно личат яки зидове, дебели около три метра. Входът на крепостта е от север.

При разкопки на крепостта са намерени подземни тунели с разклонения. Легенда разказва, че тук е била резиденцията на последните римски императори. В подземията на крепостта те криели своите богатства. Когато варварите нахлули, крепостта известно време устояла. Тук се събрали всички ценности от провинцията, но не след дълго крепостта паднала. Римляните избягали, а съкровищата останали в подземията на крепостта.
Идриси отбелязва, че: "град Кунстантия е голям и добре населен град, със земеделски култури и многобройни обработени полета."

Средновековният град-крепост е превзет на 24 март 1201 г. от цар Калоян.
По-голямата част от населението са православни християни. В Симеоновград има две църкви. Църквата "Св. Богородица" /1827 г./ се намира в кв. Злати дол, а храмът "Св. Николай Чудотворец" /1888 г./ се намира в центъра на града.

За повече информация :
Община Свиленград
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания