Област Хасково

Храмов празник ''Св. Неделя'' и Традиционен събор ''Прясна неделя'' в с.Брод
ежегодно събитие

с.Брод,община Димитровград,Област Хасково

Вашата оценка
4 от 4 гласа
07.07.2022 г. -
07.07.2022 г.


 
На 7 юли ''Прясна Неделя'' - общоселски и църковен празник, когато Брод отбелязва и годишнините от смъртта на Пано Ангелов.
Фолклорни фестивали и събори
В 1904 година Църковното настоятелство в с. Брод- поп Димитър, младият и енергичен поп Георги, кметът Жеко Димитров, главният учител в училището Иван Грудев и секретар-бирникът тогава Баню Янев на заседание вземат решение да се учреди събор, който ежегодно да се провежда на 20 юни (стар стил), на Прясната Неделя.

Тогава той се състои край река Марица, под сенките на върби и тополи. Три години по-късно- през 1907 г.,съборът е честван там, където и манастирчето, построено две години след това- през 1909 г.

В 1911 година е открито и Аязмото, което както и манастирчето носят името на ''Света Неделя''.

Какво събитие е станало около тази дата някога в село Гюрчели (сегашно с. Брод)? Най-кратко то може да се изрази с думите на самите бродчани: „Жестокост нечувана, неизживяна от никой, дете в корема на майка си е проплакало...”

Годината е 1877, месец юли.

Тътените на Освободителната война по-ярко откликвали в селото. Било голяма изненада за българи и турци, когато руски разузнавателен отряд трябвало да мине през селото през брода на река Марица, за да изпълни бойни задачи. Турците се изплашили от неочакваната поява на руските войници. Мнозина от тях хукват и се укриват в близката ада (остров).

Бродските комити бързо се съвземат и въстаналите довчерашни роби, вдъхновени от появата на своите освободители, начело с младия Жеко Грудев запалват джамията и конака...
Фолклорни фестивали и събори
Джамията гори, бродчани ликуват. Но не убиват нито един турчин. Не търсят кръвно отмъщение...

Радостта им е кратка, защото от юг настъпва армията на Сюлейман паша и турците достигат до Търново Сеймен (днешният Симеоновград). Местните жители на селото- турци, се съвземат от първоначалната уплаха и замислят отмъщение- зло и страшно. Когато не след дълго един ден, рано сутринта в селото се появяват един табор редовни турски войници, те тръгват из българските къщи, заедно с него и когото намерили- избили...

Гючерли гори в продължение на три нощи... Като факел се вижда от околните села.
Фолклорни фестивали и събори
Не по-радостна и съдбата на българите, бягащи към Стара Загора. Търсейки спасение от главореза на Чирпан Кара Сеиз и башибозуците му, те са безмилостно съсечени.

Убити са 180 души. Това е основната причина бродчани да честват този събор. На Прясна неделя те свеждат глави пред паметта на жертвите.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти :
Читалище "Пано Ангелов 1926"; Телефон: +359 (0)3922 03922/380; Email: pano1926@abv.bg
Кметство:03922/2220; brod@dimitrovgrad.bgАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания