Област Кърджали

Събор на с.Жълтуша
ежегодно събитие

с.Жълтуша, община Ардино, Област Кьрджали

Вашата оценка
Септември 2022

 
По традиция в края на септември стотици хора от околните села Падина, Бял извор, Еньовче, Седларци се събират на площада в населеното място, за да се поздравят заедно.
Фолклорни фестивали и събори
Центърът на едно от най-големите села в община Ардино се изпълни с хора. Навсякъде има сергии с разнообразни стоки. Най-много бяха димящите скари с кебапчета, кюфтета и пилета, въртяха се и чевермета.
Фолклорни фестивали и събори
Организаторите подготвиха богата музикална програма. За доброто настроение на жълтушенци и гостите се погрижи местната мъжка битова група. В центъра на селото се извиха кръшни хора.

Според преданията името на селото
идва от героичния подвиг на легендарна родопска девойка при отбраната на крепостта Устра (над село Припек, община Джебел), която смело води своя организирана бойна дружина срещу ордите на османския военачалник Енихан баба, избил множество българи при нашествието си през 1371-1373 г. и удавил в кръв непокорната Родопа.

След едноседмични неравни боеве между многобройната турска войска и нейната дружина крепостта е била превзета от турците. Героичната родопска девойка се връща, за да брани родното си село, като отново влиза в героичен бой с войската на настъпващия Енихан баба.

Бива убита от турците непосредствено пред своето село, за което тя се е сражавала до последната си минута.

Легендарната родопчанка е била много красива - руса и синеока. Останал удивен от смелостта и хубостта на убитата девойка, Енихан баба възкликнал:
- Машшаллах! Такава смела гяурка и красива саръ къз очите ми не са виждали по моя път.

Оттогава нейното село носи името Саръ къз наричано накратко Сарик (в превод от турски - „Жълто момиче“), а по-късно Жълтуша - име, избрано в знак на благодарност от нейните съселяни.

Засилен е местният интерес към развитието на селски туризъм, започват да се отглеждат алтернативни агрокултури като жълт кантарион, боровинки, лавандула и билки за чай. Голям интерес има от страна на чужденците за закупуване на къщи и земи в района на селото и около него.

За контакти :
Кметство :03657 / 20-15 ; 0886018605

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания