Област Кърджали

Честване Годишнина от гибелта на Васил Левски в гр.Ардино
ежегодно събитие

гр.Ардино, община Ардино, Област Кьрджали

Вашата оценка
19.02.2021 г. -
19.02.2021 г.


 
След залавянето си в Къринското ханче, Апостола е отведен в Ловеч, от там във Велико Търново, от където го изпращат за София. там вече го очаква назначената специална комисия, която разследва арестуваните по обира на хазната в арабаконашкият проход.
Фолклорни фестивали и събори
След като е докаран в София, Левски е изкарван на разпит 6 пъти, последният му разпит е проведен на 9 януари 1873г. По време на разпитите се провеждат много очни ставки на Левски с дейци от организацията, за съжаление всички те издават и потвърждават неговата роля в нея.

Ето и имената на хората с които са проведени очните ставки: Дидьо Пеев; хаджи Станьо Врабевски; Петко Милев Страшника; Марко Йончев; Станчо и Станьо ХаджиИванови; Марко Йончев; Иван Лилов Фурнаджиев; Димитър Общи; Анастас Попхинов; Вутьо Ветьов. Благодарение на техните разкрития на 14 януари 1873г. комисията разследваща дейноста на революционният комитет предлага Апостола да бъде осъден на смърт чрез обесване, въз основа на чл.55ал.1; чл.56; чл.66; и чл.174 ал.2 от Наказателния закон на Турската империя:

Легенди и материални доказателства говорят, че в XIV век защитник на местното население от постоянно враждуващите български и византийски феодали, е възпятият от народа Момчил юнак. Неговото име е свързано с първата съпротива на българите-родопчани срещу нашествието на османските турци. През 1370 - 1371 година родопчани водят битки, за да възпрат завоевателните набези на османлиите. Голяма част от населението е избито, поробено, асимилирано. Друга част намира закрила в непристъпните пазви на Родопите, за да стане пазител на българския род и език.

За повече информация :
Община Ардино
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания