Област Кърджали

Събор Даг байрамъ в с.Звездел
ежегодно събитие

с.Звездел,Община Момчилград,Област Кърджали

Вашата оценка
Септември 2021

 
В подножието на най-високият връх в Източните Родопи - връх Стръмни рид - всяка година през месец септември има събор, наречен от местните жители Даг байрамъ.
Фолклорни фестивали и събори
Село Звездел се намира в планински район, в Източните Родопи.
Фолклорни фестивали и събори
През селото минава пътят за Ивайловград (70 км), Крумовград (15 км), Момчилград (15 км) и 30 км до Кърджали. През Звездел може да се мине по директен път и към селата Токачка, Тихомир към прохода Маказа.

От селото се отклонява асфалтиран път към с. Нановица (12 км) и язовир „Студен Кладенец“ (20 км), от където може да се мине и към светилището на Орфей при село Татул на около 15 км през село Нановица.

До Звездел се намира най-високият връх в Източните Родопи - връх Стръмни рид с надморска височина 960 м. До върха се намира телевизионна кула с височина 130 метра.

За възникването на Звездел се съди косвено по едно от двете гробища край селото, които са сред най-старите в общината. В това гробище има гробове, датирани между 1700-1750 година. Говори се, че тук са погребвали мъртъвците си чак от Момчилград и селата от другата страна на Стръмни рид (като Юркеден и Даг кьой).

Турското име на селото e Гьок виран, което впоследствие е съкратено на Гюрен. Преди около 100-150 години в селото са живеели само 7 семейства, които при поява на някаква болест си отделят къщите на стотици метри разстояние една от друга, за да не се заразяват един от друг. Селото преди е било към Крумовградски район.

Десетилетия наред всяка есен в Звездел хората от района се събират на Алан панаир, последният от които е през 1992 година. Голяма част от населението се изхранва от приходи от строителство по големите градове и от чужбина.

Основният поминък на населението е отглеждането на тютюн, земеделието и животновъдството. Много често в миналото хората са отскачали на пазар в Гюмюрджина да продават цигари, които са правели саморъчно. След 1950 година се открива рудник „Звездел“, който дава поминък на много хора от района и областта десетилетия наред. Закрит е през 2000-2005 г.

За контакти : Кметство: 03631/88-10; 0888389910

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания