Област Кюстендил

Храмов празник на ''Св. Петка'' и Събор в с.Яхиново
ежегодно събитие

с.Яхиново, Община Дупница, Област Кюстендил

Вашата оценка
4 от 2 гласа
14.10.2021 г. -
14.10.2021 г.


 
Съборът на селото е на 14 октомври когато е празникът на ''Света Петка''.
Фолклорни фестивали и събори
Жителите на селото изповядват православно християнство. В черквата „Света Петка“ има лековит кладенец, чиято вода помага за различни заболявания на очите.
Фолклорни фестивали и събори
Заради тази вода в селото се стичат хора от цяла България.

В района на селото са открити находища на глина. Селото се намира на 2 километра от Дупница. Намира се между планините Верила и Рила, по поречието на река Джубрена. Яхиново е най-голямото село в Община Дупница. Макар че е село, то е по-голямо от градове като Бобошево, Ахтопол, Плиска, Обзор, Бяла (Варненска област), Земен и други.

Край селото минава стар римски път.

Името си село Яхиново получава,
докато България е била под турско робство. Според легендата, тогава е имало турчин, който се е казвал Яхин бей. Той защитавал населението на селото — бил мъдър и справедлив. Хората го уважавали за тези му качества. Затова след години името на селото станало Яхиново — в памет на този човек.

Има и друга версия. Селото е известно с животновъдство от незапомнени времена. Произвеждали млечни продукти. А ехинос на гръцки значи - мляко, масло. Та възможно е това да е залегнало в името на Яхиново.

В местността „Долни ливади“ и част от „Средни ливади“ днес е разположен крупен химико-фармацевтичен комбинат, който дава основния поминък на населението от селото.

През селото минава ЖП линията Дупница — София, на жп спирката в Яхиново спират всички пътнически влакове. От селото водят пътища и до Сапарева баня и Самоков.
Покрай селото минава и главен път Е79, свързващ Кулата със София
Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“.

За контакти : Кметство : Телефон: 07032/24-42

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания