Област Кюстендил

Събор на ''Св. Симеон'' в с.Долна Гращица
ежегодно събитие

с.Долна Гращица,Община Кюстендил,Област Кюстендил

Вашата оценка
1 от 1 глас
03.02.2023 г. -
03.02.2023 г.


 
Ежегодно се провежда традиционен събор на ''Свети Симеон''. Селото се намира в Кюстендилската котловина, източно от гр.Кюстендил, по левия бряг на река Струма.
Фолклорни фестивали и събори
Землището на селото е предимно равнинно с малки възвишения в североизточната му част. В близкото минало е известно с първокласните си черешови и ябълкови градини, но напоследъка те остаряват, а нови не се създават.

Останките от римско селище свидетелстват, че района е населяван от дълбока древност. През римската епоха през селището е минавал пътят от Пауталия за Сердика. На река Струма е имало мост, от който са запазени останки от основите. Селото се споменава в турски данъчен регистър от 1576 г.

Основен поминък на селяните са земеделието и животновъдството. От началото на ХХ век започва да се развива овощарството чрез създаване на нови овощни градини.Развити са домашните занаяти, има няколко воденици.

Създадени са взаимно-спестовно кооперативно дружество "Свети Симеон" (1913), читалище (1916) и училище (1922) През 1951 г. е учредено ТКЗС"Георги Кирков", което от 1982 г. е в състава на АПК - с.Коняво. Селото е електрифицирано (1945) и водоснабдено (1942).

Построени са кооперативен дом (1957), нови сгради на училището и четалището (1958) и помпена станция за напояване (1980). Главните улици са асфалтирани (1976).

Чешма с паметна плоча на загиналите в Отечествената война.
Даутбегова кула.
Расимбегова кула.


За контакти : Телефон: 0882 88 50 49

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания