Област Кюстендил

Храмов празник ''Св. Петка'' и Курбан в с.Шипочано
ежегодно събитие

с.Шипочано,Община Кюстендил,Област Кюстендил

Вашата оценка
14.10.2021 г. -
14.10.2021 г.


 
В селото е построена черква с името „Света Петка“, и по този повод се провежда черковен курбан на този ден.
Фолклорни фестивали и събори
Село Шипочано
се намира в североизточната част на Кюстендилската котловина и на 14 км. от гр. Кюстендил, в подножието на планината Риша, която е дял на Конявската планина.
Фолклорни фестивали и събори
Сгушено е между два склона в подходяща уютна котловина, което го предпазва от студените северни ветрове. Изцяло е разположено на юг и това определя мекия климат и винаги слънчевото време

Село Шипочано е старо средновековно селище. С името Шипоче е споменато в Рилската грамота на цар Иван Шишман (1371 - 1395) от 1378 г. за дарените селища на Рилския манастир "Свети Иван Рилски".

След османското завладяване името му се споменава в документи от 1576 г. Преди това е имало т.н. Старо Шипочано, което се е намирало източно над сегашното село, за което говори и едноименната местност. Там и до ден днешен се намират останки от бита на тогавашните жители. То е било по-високо от сегашното село. В тази местност има извор, който е каптиран и подсилва питейната вода на селото.

На изток от местността Старо Шипочано се намира местността Манастиро, където все още стоят развалините на манастирската черквичка и на самия манастир, опожарени в миналото от турците.

Тук също има изворна вода и в по-късните години хората са гледали добитък в района защото местността е котловинна и много плодородна е земята.

В това манастирче хората на Димитровден са правели курбан. На югоизток от селото съвсем малко над него се намира местността Градище, където се намират стари зидове от камъни, които ясно очертават старинна крепост върху целия хълм.

Вътре в тези очертания се намират два големи дялани гранитни камъка, голяма цилиндрична колона и призматичен блок. За тях легендата говори, че отпечатъкът на един от камъните е стъпката на коня на Крали Марко.

По време на Възраждането хората са се заселили по-надолу в местността. Занимавали са се със земеделие, животновъдство, някои от тях са били занаятчии. Строели са дървени мостове, които при всяко прииждане на реката са се разрушавали. Хората са пътували с натоварени коне през планината за Радомир, Перник и София.

Там са карали череши и други плодове и зеленчуци, а от там са купували стоки за бита. Шипочките череши са били известни не само в района и страната, но са били съществен дял от износа за чужбина. Развити са били още лозарството и пчеларството. През 1947 година селото е електрифицирано.

За контакти : Кметство : 0882 88 50 26

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания