Област Кюстендил

Събор на с.Соволяно
ежегодно събитие

с.Соволяно,Община Кюстендил,Област Кюстендил

Вашата оценка
Септември 2022

 
Земляческа среща (събор) - провежда се ежегодно през последната събота на месец септември с много музика, танци и веселби.
Фолклорни фестивали и събори
Възрожденска църква "Свети Теодор Тирон". Намира се в центъра на селото, до стадиона. Изградена през 1834 г. върху основите на по-стар храм.
Фолклорни фестивали и събори
Еднокорабна, едноапсидна сграда, вкопана на три стъпала в земята. Иконостасът е с оригинална конструкция и интересни икони, които са колоритни и със сложно хармониране на тоновете.

Църква "Свети Атанасий". Намира се в северния край на селото, от ляво на шосето за с.Драговищица. Построена е през 1885 г.

Владишка кула. Намира се в центъра на селото. построена е през 1864 г. в чифлика на кюстендилския митрополит Игнатий. Паметник на културата.

Параклис "Свето Благовещение". Намира се в центъра на селото. Построен е в памет на народния певец Благовест Порожанов, който е израсъл в селото, и осветен на 25.03.2008 г.

Оброк "Свети Петър" - в близост до селските гробища, където личат основите на малка средновековна църква.

Аязмо (Света вода) - в местността "Джаро".

В стар запис от 1448 г. се споменава с името Севален. В турски данъчни регистри от 1570 и 1576 г. е записано под името Соволяни и Соволяна към кааза Ълъджа (Кюстендил). В руска триверстова карта от 1878 г. е с името Соволяно. През 1858 г. в частна къща е открито училище от местния свещеник Васил Димитров.

Основано е читалище "Светлина" (1871), второто в района след това в гр.Кюстендил. Целта на читалището е "умствено, нравствено и стопанско издигане" на членовете му.

През 1877 г. след падането на Плевен, черкезите избягали към Македония. Освобождението дава силен подтик за общественото, култуното и икономическото развитие на селото. През 1883 г. се създава Соволската селска община, към която влизат селата Соволяно, Мазарачево, Скриняно, Николичевци и Копиловци. От 1885 г. се създава общинска селска полиция.

Основен поминък на селяните са земеделието (овощия, тютюн, зърнопроизводство) и животновъдството. Развити са домашните занаяти. В селото работят терзии, воденичари, валявичари, колари, ковачи, дюлгери, пекари, кацари, кожухари, дърводелци и дограмаджии, налбанти, банцикари, кошничари, бакали, комисионери и джамбази (търговци на добитък). През първата четвърт на ХХ век занаятчийския еснаф в селото брои над 50 души.

За контакти : Кметство : 0882 88 50 41

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"



Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com




Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори




Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания