Област Кюстендил

Събор ''Русата'' в с.Ваксево
ежегодно събитие

с.Ваксево,Община Невестино,Област Кюстендил

Вашата оценка
3 от 1 глас
Май 2022

 
Ежегодно през месец май се провежда събор „Русата“, посветен на храбрата местна девойка Русалена.
Фолклорни фестивали и събори
Красива руса българка била открадната нейде около селото. Мълвата сочела, че злодеянието било дело на турците, които решили да я дадат като дар на именит техен бей в региона.
Фолклорни фестивали и събори
Тя, за да опази честта, вярата и достойнството си, предпочела смъртта и се хвърлила от висока скала. Твърди го легендата, която до ден-днешен е повод за традиционен събор, наричан „Русата” и провеждан на 25 и 26 май.

Според друга версия красавицата е посечена заради отказа й да отиде в харема.

Средновековна църква.
На 4 км. югодзападно от селото, в местността "Селище. Еднокорабна и едноапсидна църква с ширина 3 м. и дължина повече от 6 м. (западната и част е затрупана). Градежът е от ломени камъни, споени с хоросан, като на места са употребени тухли за подравняване. Основите, широки 0,80 м. са запазени на височина до 1,20 м. Църквата вероятно е от времето на Втората българска държава или от началото на турското владичество.

Възрожденска църква “Свети Архангел Михаил” Построена е през 1863 г., според местни спомени от майстор Лазар. Църквата е с каменен градеж, с широк подпокривен корниз, който по западната стена е начупен в тричелна аркада. От запад и север са оставени две врати с каменни рамки и с релефи по тях. Иконостасните икони са рисувани от Никола Образописов.

На 2 км. северно от селото в местността "Студената вода" , на левия бряг ня река Елешница са ракрити останки от праисторическо и антично селище. На 2 км. източно от селото в местността , от двете страни на река Елешница, в местността "Текелска махала" също са ракрити останки от антично селище. На 1,8 км. югозападно от селото в местността "Илиндено" или "Скалето" има останки от късноантично укрепление. Останки от средновековно селище са разкрити и в местността "Селище", на 4 км.югозападно от селото. Тези археологически находки свидетелстват за обитаването на района от дълбока древност.

Ваксево е дума от турски език, която в превод означава „Църковна Земя“,

според предания по време на турското владичество във Ваксево е имало осем църкви. За първи път селото се споменава в турски регистър от 1576 г. като Ваксева. През 1866 г. селото има 88 домакинства и 581 жители. През 1846 г. е открито килийно училище. През 1865 г. е построена е църквата “Свети Архангел Михаил”, обявена за архитектурен паметник.

Историко-етнографски музей.
Притежава сбирка от над 700 експоната, открит е през 1986 г. по инициатива на покойния Евтим Треновски.


- Паметник на загиналите във войните 1912-13 и 1915-18 г.
- 300 годишен зимен дъб в местността "Цръквището".


През селото минава река Елешница, приток на Струма. В горната част може да се лови пъстърва и мряна, а в долната част се намира и клен.

За контакти : Телефон: (07914)23 11

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания