Област Кюстендил

Трифон Зарезан в гр.Рила
ежегодно събитие

гр.Рила,Община Рила,Област Кюстендил

Вашата оценка
14.02.2020 г. -
14.02.2020 г.


 
Трифон Зарезан – празнуване края на “Кратун месец”. Кратун месец (99 дни на опитване на вино, продължаващи от ноември до Трифон Зарезан, която носи името си от кратунките, които се използват за черпаци).
Като селище Рила има многовековна история-води началото си от края на II – началото на III век.За античността на Рила свидетелстват находките при разкопки или случайни такива.Открити са: зидана засводена гробница – датирана от I – II век от новата ера; останки от антично селище с надписи на гръцки език; олтар от края на II – началото на III век; битова керамика; монети и др. Първото известно наименование на селището е Спортела. То се е намирало на територията на днешния град и хълма – западно от него.Принадлежало е към територията на Пауталия /дн. Кюстендил/. Данни за следващото наименование на Рила – Ролигера като кастел, възстановен през VI век съобщава Прокопий.

Рила се споменава през XIV век като феодално владение на Рилски манастир. Сведения за Рила под името Ирлие има в турските регистри от 1576 г.

В 1845 г. руският славист Виктор Григорович на път от Мелник за Рилския манастир, посещава „голямото село Рило“ и отбелязва църквата „Свети Архангел“ и българското училище.

За повече информация :
Община Рила
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания