Област Кюстендил

Мъжки празник ''Петльовден'' в с.Жабокрът
ежегодно събитие

с.Жабокрът,Община Кюстендил,Област Кюстендил

Вашата оценка
4 от 2 гласа
02.02.2023 г. -
02.02.2023 г.


 
Петльовден е празник на мъжката рожба, защото през турското робство бащите клали петли и с кръвта белязали вратите. Знакът бил подвеждащ, че това семейство вече е дало син в еничарската армия, казаха още участниците в празника.
Фолклорни фестивали и събори
Той започна с водосвет, отслужен от свещеник, който е част от кукерската група. Много хора се изиграха покрай реката. "За празника всеки си взима почивен ден.
Фолклорни фестивали и събори
Преди идваха и от по-далеч, но сега в условията на криза е малко трудно. Разходи за пътуване, отсъствие от работа", допълват още участниците в празника.

На този ден всички мъже от селото,
пръснали се в страната или в чужбина, се връщат в родното си място.Подготовката за празника започва още призори, когато част от мъжете отиват за риба, други събират дърва за лагерните огньове, а трети подготвят всичко необходимо за трапезата.

Точно по обяд всички мъже се разделят на три лагера и се разполагат по бреговете на двете реки, пресичащи населеното място.

Лагерите са определени за най-възрастните, ергените и наскоро женените, а в третия – най-малките. Във всеки лагер се заколва петел, откупен от местен стопанин. Парите, около 15 лева за петел, се събират от всички мъже, включили се в ритуала.

Обичаят повелява заколеният петел да се изхвърля ритуално извън двора, след което се прибира обратно и се вари цял. Сварената птица се раздава на съседите за здраве на мъжките деца в къщата.

На импровизираните трапези се носят омесени от жените в селото баници, зелник и приготвени специално за случая туршии.

Яхния от току-що заклания петел е основното меню, тя се приготвя на стъкменото още от сутринта огнище.

Жертвоприношението се прави за здраве, късмет и берекет на цялото село. Според поверието петелът трябва да бъде черен.

За контакти : Телефон: 0882 88 50 67

Фолклорни фестивали и събори
Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания