Област Кюстендил

Курбан на ''Никулден'' и Храмов празник в с.Жиленци
ежегодно събитие

с.Жиленци,Община Кюстендил,Област Кюстендил

Вашата оценка
06.12.2020 г. -
06.12.2020 г.


 
Курбан на Никулден в двора на църквата. Църквата „Свети Никола“, построена в 1893 година. Църквата е едноапсидна трикорабна псевдобазилика с хубав каменен градеж.
Над средния кораби са оставени три слепи купола и един купол над покрива. Иконостасът е с дъсчена направа без резба, изпълнен с растителни орнаменти. Иконите са дело на живописеца Евстатий Попдимитров от село Осой, сега в Република Македония, а стенописите са изпълнени през 1897 г. от Петър Николов Дамянов - Зографски (1850-1921)от село Тресонче.

Село Жиленци се намира в планински район на 5 километра западно от гр. Кюстендил. През 1971 г. към селото е присъединено село Долна Брестница.

Къща-музей „Сашо Клечков“, местен партизанин. В селото е роден и Димитър Каляшки (партизанин,борец и закрилник по времето преди 9 септември 1944г.Предаден е от свой съселянин и загива в родното си село след кратка престрелка с тогавашната жандармерия.Реставрирана е и е запазена като музей родната му къща,която се намира на около 300 метра от църквата Св.Николай.

В селото е родена народната певица Олга Борисова - солистка на ансамбъла за народни песни на Българското радио и телевизия и на "Мистерията на българските гласове". Записала е десетки песни от свой роден край, които стават популярни в цяла България - "В село дюгере дойдоа", "Лепа Яно", "Майстор Манол" и други. Олга Борисова е носителка на наши и международни награди от фолклорни конкурси и фестивали. Удостоена е със званието "заслужил артист", "Златна лира " на Съюза на музикалните и танцови дейци в България и на званието "почетен гражданин" на град Кюстендил за нейната 65 годишнина през 2006 година. Изнасяла е стотици концерти в България и в Европа, Азия, Америка и Африка.

За контакти:
Кметство: 0882 88 50 64
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания