Област Кюстендил

Годишнина от рождението на Владимир Димитров - Майстора в с.Шишковци
ежегодно събитие

с.Шишковци,Община Кюстендил,Област Кюстендил

Вашата оценка
4.8 от 13 гласа
01.02.2023 г. -
01.02.2023 г.


 
Годишнината от рождението на Майстора е голям празник за жителите в селото. Владимир Димитров – Майстора е част от Шишковци и до ден днешен неговият дух витае в селото и ние го обичаме.
Фолклорни фестивали и събори
Откакто е направен дом-паметникът и тленните останки на Владимир Димитров – Майстора са поместени в селото, което е станало през 1972 година, всяка година на 1 февруари се организира едно скромно тържество, защото и Майстора е бил преди всичко скромен човек.
Фолклорни фестивали и събори
Предвидено поднасяне на цветя на гроба на Майстора, намиращ се в центъра на селото.
Фолклорни фестивали и събори
В обновената сбирка могат да се видят лични вещи на художника. Представени са истинските неща, с които той е живял – триножник, статив, оригиналният му официален костюм, документи и писма, други вещи.
Фолклорни фестивали и събори
„Много от възрастните хора в Шишковци тези, които имат спомени от Майстора, казват, че за тях той е бог. За по-младите художникът е даденост, без която ние не можем, а за най-малките в селото Майстора е дедо Владе, без който те не могат''.
Фолклорни фестивали и събори
В селото е живял и творил известният художник Владимир Димитров-Майстора.
Фолклорни фестивали и събори
Идва в с. Шишковци през есента на 1924 г., поканен от неговия приятел Андон Виячев, с когото се познават от времето на Първата световна война, в която Майстора взема участие като военен художник, а Виячев – като ротен фелдфебел.

Художникът спечелва симпатиите на селяните, тяхното приятелство и доверие. В шишковското поле Майстора сътворява изкуство от световна велична.
- „Ако има рай на земята – това е Кюстендилскят край със сърце с. Шишковци“ – споделя той в свое писмо.

В селото има няколко обекта, свързани с живота и делото на Майстора. През 1972 г. е изграден центърът с дом-паметник на Владимир Димитров-Майстора, а през 1982 г. се открива и къща-музей на художника.
Фолклорни фестивали и събори
Владимир Димитров – Майстора е изтъкнат български художник. Едно от големите имена в българската живопис. Твори през първата половина на ХХ век.

Изявява се в портретния и пейзажния жанр и в битовата композиция. Неговите портрети и композиции притежават изразителни цветове, идеалистичен рисунък и силно символно излъчване. Освен типичната създала вече школа живопис на майстора трябва да не забравяме уникалния му принос като военен художник.
Фолклорни фестивали и събори
Той създава стотици скици на българските войски. Предава с простота и финес емоциите в окопите и бита на войната. Той е първият официален български военен кореспондент.
Фолклорни фестивали и събори
Положителна оценка за новаторството му в областта на графиката дават Николай Райнов, Сирак Скитник, Гео Милев. Критиката поставя името му начело в борбата против академизма и консерватизма.

Повлиян силно от толстоизма – близък е с толстоистите Н. Венетов, Хр. Досев, Д. Кацаров, Б. Георгиев, Й. Гуглев. През 1922 г. излага картини от цикъла си „Жътва“.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти :
НЧ "Св.Св.Кирил и Методий-1929г.- с. Шишманци" ;
Адрес п.к.4133, с. Шишманци, Пл. 1, Сграда 2
Телефон 0876439920; E-mail ivanka_belcheva1@abv.bgАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания