Област Монтана

Празник на община Георги Дамяново
ежегодно събитие

с.Георги Дамяново, община Георги Дамяново, Област Монтана

Вашата оценка
22.09.2023 г. -
22.09.2023 г.


 
На 22 септември е Празник на общината.
Фолклорни фестивали и събори
На 3 км от с. Гаврил Геново, в посока с. Говежда се намира с. Георги Дамяново. Преди централния площад се намира къщата - музей "Георги Дамянов".

Експозициите в трите стаи и избата разкриват живота на революционера от първите мигове на училищната скамейка и по-късно като учител, пощенски служител, офицер през войната, кмет на Лопушанската комуна и секретар на районния партиен комитет.

От музея се отива на площада, на който случилото се на 5 септември 1923 г. дава сюжет на Антон Страшимиров да напише своето "Кърваво хоро" . На 5 септември пристига шпицкомандата на полковник Кузманов. С приклади и тояги те изкарват населението на площада и започва кървава трагедия.

Лопушанци твърдо посрещат куршумите. Безжизнените тела се свличат на калдъръма. Полковникът нарежда да ги занесат на площада, където следва заповед:

"Музика! Хоро! Всички да плюят върху труповете и да играят хоро!".

Потресените хора не се помръдват. Тогава побеснелите шайкаджии удрят с прикладите си, тъпчат с ботушите си и заставят жени и деца с невиждащи от сълзи очи да играят.

Километър и половина по шосето из долината се стига до Лопушанския манастир. Той е изграден през средата на XIX век върху развалините на стар манастир. Зад високите каменни стени се открива храмът "Йоан Кръстител".

Той е построен от неграмотния майстор Лило от с. Славиня, Царибродско през 1853 г. Той ходил в Рилския манастир, начертал с нож върху дъска плана на църквата, върнал се и направил модел от лескови пръчки. Така построил храма, чиито размери са по-малки от тези на Рилския манастир.

Той обаче влага и характерните за този край архитектурни елементи - островърх завършек на петте кубета, голям триъгълен фронтон на западната фасада, профилиращ корниз и др. Този храм за времето си представлява голямо архитектурно постижение за северозападните земи.

Иконите в храма са изработени от Никола и Станислав Доспевски. Централният иконостас е дело на самоковски майстори - резбари, а резбата на двата малки иконостаса е близка до Калоферската школа. За основател на манастира се смята архимандрит Дионисий от Берковица, комуто Никола Доспевски прави голям маслен портрет.

За контакти :
Кметство : Обл. Монтана, общ. Георги Дамяново, 3470 с. Георги Дамяново, ул.”Единадесета” №2.
Телефон: (+359)9551 2220

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания