Област Монтана

3 март в гр.Лом
ежегодно събитие

гр.Лом,Община Лом,Област Монтана

Вашата оценка
4 от 1 глас
03.03.2021 г. -
03.03.2021 г.


 
Фолклорни фестивали и събори
По повод Националния празник, 3 март, Исторически музей - Лом е домакин на фотодокументалната изложба „Освобождението на България през погледа на обектива, перото и четката”.

Изложбата ще бъде открита в историческия музей, а гостите на културната институция ще могат да се запознаят с интересни архивни материали от фонда на Държавна агенция „Архиви”.

Освен това ще бъде отбелязана и годишнината от рождението на Цеко Петков – Войводата, български хайдутин и националреволюционер, борец за Освобождението на България.

Община Лом организира на 3 март, тържествено честване по повод годишнина от Освобождението на България.

Събитието ще премине под наслов „България – това сме ние!” и ще започне в 11 часа, пред паметника на Цеко Петков - Войводата в Лом.

На 3 март 1878 г. в градчето Сан Стефано е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война.

Пълномощници от руска страна са граф. Н.П.Игнатиев и А.И.Нелидов, а от турска страна - Савфет паша и Садулах бей.

Чл. 6 -11 се отнасят до България, която е създадена като автономно трибунално княжество с християнско правителство и своя войска. Границите на княжеството обхващат Северна България (без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунската област и Халкидическия п-в). По договора България е населена от 4 800 000 човека.

Чл. 7 от договора урежда устройството и управлението. Държавата се управлява от княз, избран от населението с одобрението на великите сили и Високата порта. Парламентът е трябвало да изработи Органически устав (Конституция).

Предвижда се и временно руско управление за срок от две години, което се осъществява от специален императорски комисар. Чл. 8 предвижда да се плаща специален данък на Високата порта.

Англия и Австро-Унгария се обявяват против договора. По тяхна инициатива той е ревизиран и заменен с Берлинския договор, юли 1878 г.

Историята е памет. Тя е урока, който не само трябва да прочетем и осъзнаем с разум и сърце, но и да съумеем да предадем на децата си, за да го съпреживеем ЗАЕДНО! Така изворът на духовното възкресение няма да пресъхне никога!

Преди да направим крачката към космополитизма, която ще ускори оздравяването на човечеството, нужно ни е да сторим ПЪРВАТА - към националната памет и достойнство, с която започваме пътя си на хора, родени на тази красива земя - МАЙКА БЪЛГАРИЯ!

За повече информация :
Община ЛомАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания