Област Пазарджик

Събор на с.Голямо Белово
ежегодно събитие

с.Голямо Белово, община Белово, Област Пазарджик

Вашата оценка
14.01.2021 г. -
14.01.2021 г.


 
На 14 януари Голямо Белово отбелязва своето освобождение от турско робство. Тогава се пали голям огън и се пие греяно вино. Това е стар обичай, останал от посрещането на руските войски на 14 януари 1878 г.
Фолклорни фестивали и събори
Друг празник е Бабинден на 8 януари. Тогава най-младата булка се къпе в реката. След това я последват всички желаещи за здраве през годината. Този ден е голям празник. Има много музика и веселие.
Фолклорни фестивали и събори
Беловската базилика се намира в местността „Свети Спас“ (Спасовица) сред красивите северозападни склонове на Родопа планина , на 10 километра южно от град Белово и на около 1,5 км югоизточно от с. Голямо Белово.

До този интересен паметник, останал от древността, се отива, като се тръгне от източния край на селото по добре очертан път. Постепенно се изчаква стръмен склон, преминава се покрай овощни градини, излиза се на малка камениста поляна, след което се навлиза в зашумен дол, по който се достигат руините на църквата.Има и друг път за достигане на старината-от гр.Белово,но той е достъпен за високопроходими коли(в сухо време),по него липсват както маркировачно - обозначителни, както и пояснително - информационни туристически табели.

Днес базиликата е най - запазената част от разрушения късноантичен и средновековен укрепен град Левке разположен на площ от 80 дек.

Запазени са частично крепостните стени,а също и зидове от сгради,почти непокътната е останала голямата полукръгла щерна(резервоар) на крепостта,в района са намирани много предмети от бита и живота на някогашните обитатели на древния град.

Село Голямо Белово е разположено между три планини: Рила, Родопите и Средна гора. Релефът е смесен: планински и равнинен. През селото протича малката река Яденица.

В читалището (днес „Тодор Каблешков“) Васил Левски основал комитет.

Единствената жена в Хвърковатата чета на Георги Бенковски е голямобельовката Мария Сутич.

Голямо Бельово е освободено от османско робство на 14 януари 1878 година.

При избухването на Балканската война в 1912 година 6 жители на Голямо Бельово са доброволци в Македоно-одринското опълчение. В Голямо Белово има къща, в която Стоян Михайловски е прекарал кратка част от своя живот.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : Телефон: 03581/2971

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания